Menu

 

logoidea

Ένα έθνος που όφειλε να είναι στο κρεβάτι του ψυχολόγου.Tης Ειρήνης Κεδίκογλου

Κάπου εκεί στο πέρασμα από την δεύτερη στην τρίτη δεκαετία της ζωής μου, κατόπιν εμπειρικής παρατήρησης, κατέληξα (και ταυτόχρονα έκανα μόττο μου) ότι «δεν πάμε καλά ως έθνος». Με το πέρασμα των χρόνων και με την προσθήκη στη συνάρτηση του παράγοντα της οικονομικής κρίσης, συνειδητοποιώ πόσο μπροστά ήμουν μόλις στο τρίτο έτος. Πλέον έχει, μάλιστα, αρχίσει να κλονίζεται η πεποίθησή μου ότι οι Έλληνες δεν πάμε στον ψυχολόγο γιατί λύνουμε τα θέματά μας ύστερα από διαλογική συζήτηση με τους φίλους. Τελικώς δεν τα λύνουμε. Ενδεχομένως μετασχηματίζονται, αλλά κατά κανόνα απλώς εξασφαλίζουμε τη μεγέθυνση και επανεμφάνισή τους στο μέλλον. Ακολουθούμε δηλαδή την ίδια άκρως επιτυχημένη τακτική για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Βέβαια από την άλλη πλευρά, η συντήρηση του ταμπού στο ζήτημα της ψυχολογικής υποστήριξης είναι προτιμητέα. Γιατί να αντιμετωπίσουμε τώρα την κατάθλιψη ή τις εμμονές, αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σε μερικά χρόνια τη σχιζοφρένια ή τη μανιοκατάθλιψη; Η στρεβλή αυτή αντιμετώπιση των πραγμάτων είναι απόρροια του αυτού γεγονότος που αποτελεί πηγή των περισσότερων νεοελληνικών προβλημάτων: έλλειμμα παιδείας. Εν προκειμένω, βέβαια, πιο εύκολα γίνεται λόγος για πλήρη άγνοια. Η άγνοια αυτή είναι που μας ωθεί στην αναπαραγωγή στερεοτύπων και κατ’ επέκταση σε πλήρη άρνηση συνειδητοποίησης ενδεχόμενων προς επίλυση ψυχολογικών ζητημάτων.

Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι αν όσοι έχρηζαν ψυχολογικής/ψυχιατρικής υποστήριξης, παρακολουθούνταν από ειδικούς, θα έπρεπε να προβούμε σε άμεση εισαγωγή ψυχολόγων-ψυχιάτρων. Για να το ελαφρύνω λίγο θα πω απλά ότι έχουμε θέματα ψυχολογικά να λύσουμε (επίκληση στην αυθεντία του Γονίδη). Από την άλλη ενδέχεται εγώ να μην είμαι καλά. Ή η πλειοψηφία των Ελλήνων. Και σας διαβεβαιώνω, εγώ είμαι μια χαρά, επομένως you do the math.

Ειρήνη - Παρασκευή Κεδίκογλου

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1984, με απώτερο στόχο να γίνω κάποια στιγμή νομικός. Επειδή, όμως, για μερικά χρόνια, παρά την τόλμη, η τύχη δεν ήταν με το μέρος μου, ασχολήθηκα με την πολιτική επιστήμη, την οποία και κατέληξα να λατρεύω. Ως απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, τόσο του προπτυχιακού όσο και του μεταπτυχιακού, η πολιτική ιστορία, οι πολιτικές εξελίξεις και οι εκλογικές αναμετρήσεις έγιναν δεύτερη φύση μου.

Παρά την απιστία, η πρώτη μου αγάπη, η νομική, τελικώς ενέδωσε, και πλέον ως νομικός-πολιτική επιστήμων έγινα οπαδός της «πολυγαμίας» συνδυάζοντας τα δύο πεδία ενδιαφέροντός μου. Μέσω του arriton.gr στόχος μου είναι μία χιουμοριστική προσέγγιση της πραγματικότητας, με χρήση ενδεχομένως ιστορικών ερεισμάτων και αυτό γιατί γαλουχήθηκα με δύο φράσεις: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα» και «Όποιος δε γνωρίζει την ιστορία είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

0
τους όρους και τις συνθήκες.
επιστροφή στην κορυφή
arriton2
© 2013, arriton.gr