Menu

 

logoidea

Η επανάσταση του 2021.Toυ Σπύρου Κιτσινέλη

Όλοι θα συμφωνήσουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα επανάσταση για να βγει από το τέλμα και να ανανεωθεί. Αυτό στο οποίο δεν θα συμφωνήσουν όλοι είναι στο τι είδους επανάσταση χρειάζεται. Άλλος θα σου πει για ξεσηκωμό της εργατικής τάξης, άλλος θα σκέφτεται μολότοφ και οδοφράγματα, άλλος λαϊκά δικαστήρια, άλλος τανκς στους δρόμους και ένα σωρό άλλα. 

Τη δική μου ιδέα περί νέας ελληνικής επανάστασης την περιέγραψε ωραία ο Νίκος Δήμου στο βιβλίο του «Μιλώντας μ’ έναν αγανακτισμένο νέο για επαναστάσεις – τεχνολογικές και άλλες». Τον ευχαριστώ που μου το έστειλε. Είχε δίκιο όταν είπε ότι με εκφράζει απόλυτα. Θα πάρω αντίτυπα για τους φίλους αλλά κυρίως για τα παιδιά τους, μιας και αυτά μάλλον θα φέρουν την πολυπόθητη επανάσταση. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια τεχνολογική επανάσταση… μια νέα γενιά που δεν φοβάται κάθε τι νέο που φέρνει η επιστήμη και που θα βάλει την τεχνολογία για τα καλά στην υπηρεσία των πολιτών. Σκεφτείτε μια πραγματικά ψηφιακά αναβαθμισμένη χώρα. Με την τεχνολογία μπορούμε να εξυπηρετούμαστε καλύτερα, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και κατά συνέπεια τη διαφθορά, να γίνονται αξιολογήσεις ευκολότερα, να συμμετέχουν οι πολίτες περισσότερο στον δημόσιο βίο, να φτιάχνονται δουλειές και επιχειρήσεις γρηγορότερα… Υπάρχει ο τρόπος αλλά όχι η βούληση. Δεν συμφέρει αυτούς που θα ξεβολευτούν και είναι πολλοί. Δεν είναι όμως περισσότεροι αυτοί που θα ωφεληθούν; Αν όλα αυτά δεν είναι μια μεγάλη επανάσταση τότε τι είναι;

Όμως δεν είναι μόνο τα γραφειοκρατικά και διαδικαστικά θέματα, αλλά και ο τρόπος σκέψης που πρέπει να αλλάξει. Κατά τη γνώμη μου η χώρα χρεοκόπησε σε όλα τα επίπεδα επειδή έχουμε έλλειψη ορθολογισμού (αλλά πολλούς δογματισμούς). Θα πουν αρκετοί ότι ο διαφωτισμός δεν άγγιξε ποτέ την Ελλάδα και αυτή είναι η αιτία. Στη χώρα μας υπάρχει καχυποψία απέναντι στην επιστήμη γενικότερα. Τη θεωρούμε κυρίως πηγή μπελάδων. Και όμως, από την γεωργία μέχρι τα εμβόλια και από τον τροχό μέχρι το ίντερνετ, στην επιστήμη και στην τεχνολογία βρίσκεις πραγματικά θαύματα και μαγεία που έφτιαξαν νέους κόσμους. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα χωρίς ενημέρωση και δημόσια συζήτηση διαμορφώνουμε επιπόλαια απόψεις και συχνά καταδικάζουμε κάτι νέο λόγω συναισθηματικών αντανακλαστικών και φόβου που καλλιεργούν δημοσιογράφοι και ακτιβιστές. Ο επιστημονικός τρόπος σκέψης και εργασίας θα είναι μια μεγάλη επανάσταση για τη χώρα. Ποιοι δεν θέλουν περισσότερη επιστήμη, τεχνολογία και ορθολογισμό στη χώρα; Μα φυσικά αυτοί που βολεύονται από τον δογματισμό, τη στασιμότητα, το σκοτάδι και τους τσαρλατανισμούς.

Και γιατί 2021; Για λόγους συμβολικούς μιας και θα είναι η επέτειος της επανάστασης που οδήγησε στην ίδρυση του κράτους μας. Αλλά και γιατί δεν θέλω να περιμένω δύο δεκαετίες, ούτε προλαβαίνουμε μέσα σε δύο χρόνια. Οι κυνικοί και απαισιόδοξοι θα μου πουν άλλαξε πλευρό και συνέχισε τον ύπνο σου, οι αισιόδοξοι θα πουν ναι θα γίνει αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα χρόνια. Εγώ θα πω ότι κάθε επανάσταση ξεκινά με μικρά αντάρτικα και εγώ στο θέμα της διάδοσης της επιστήμης και της τεχνολογίας έχω ξεκινήσει το δικό μου, όπως ο κύριος Δήμου… Ελπίζω να γίνουμε πολλοί.

O Δρ Σπύρος Κιτσινέλης είναι φυσικοχημικός ερευνητής ενώ παράλληλα έχει δραστηριότητα στην επικοινωνία της επιστήμης.

πηγη protagon.gr

Σπύρος Κιτσινέλης

O Δρ Σπύρος Κιτσινέλης είναι φυσικοχημικός ερευνητής ενώ παράλληλα έχει δραστηριότητα στην επικοινωνία της επιστήμης. Έλαβε Μάστερ χημείας από το πανεπιστήμιο του Sheffield στην Μεγάλη Βρετανία και διδακτορικό στη φυσικοχημεία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο Ehime της Ιαπωνίας και συνέχισε το ερευνητικό του έργο στα κεντρικά εργαστήρια της Philips στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα έχει εργαστεί ως εξωτερικός συνεργάτης σε ερευνητικό πρόγραμμα για το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις, βιβλία, ευρεσιτεχνίες και συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια. Αυτή την περίοδο εργάζεται ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο Paul Sabatier, στην Τουλούζη της Γαλλίας και είναι επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Ehime της Ιαπωνίας. Ξεκίνησε να ασχολείται εντατικά με την επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό μετά την ανάδειξη του από επιτροπή και κοινό σε πρώτο νικητή στην Ελλάδα του διαγωνισμού επικοινωνίας της επιστήμης Famelab (2007) που διοργανώθηκε από το βρετανικό συμβούλιο υπό την αιγίδα του υπουργείου παιδείας. Από τότε γράφει και παρουσιάζει επιστημονικά θέματα στο ευρύ κοινό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με διάφορους τρόπους που περιλαμβάνουν πανεπιστημιακά σεμινάρια, επιστημονικό θέατρο, ηλεκτρονικά περιοδικά, ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, συγγραφή και μεταφράσεις βιβλίων, ομιλίες, φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών και παρουσιάσεις σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Tο βιβλίο του ‘The Art of Science Communication’ διανέμεται από τον οργανισμό επιστημονικής δημοσιογραφίας ScienceView. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του στη διεύθυνση  www.the-nightlab.com

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

0
τους όρους και τις συνθήκες.
επιστροφή στην κορυφή
arriton2
© 2013, arriton.gr