Menu

 

logoidea

Κι όμως, τα πανεπιστήμια δεν έχουν ξοφλήσει...Toυ Ανδρέα Ζαμπούκα.

Με  μεγάλη ικανοποίηση, η κοινή γνώμη της δημιουργικής Ελλάδας  πληροφορήθηκε  την  ολοκλήρωση μιας σημαντικής συμφωνίας. Ότι εν μέσω  πρωτόγνωρου κοινωνικού παραλογισμού, ολοκληρώθηκε μια απόφαση  συνύπαρξης ακαδημαϊκής κοινότητας  και αγοράς. Μια απόφαση που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας  για την επιστήμη, την έρευνα και  τη  δημιουργική στόχευση παραγωγής πολιτισμού.

Στην υπογραφή συμφωνίας προχώρησαν ο OTE, η COSMOTE και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις συνέργειες μεταξύ επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, και ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος.

Η συμφωνία προβλέπει  τη συνεργασία σε κοινούς τομείς δράσης, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την αναζήτηση εφαρμογών  σε  επιχειρηματικά θέματα για την αναβάθμιση προϊόντων και υπηρεσιών.

Γι΄ αυτό  το σκοπό, προβλέπεται  και η δημιουργία κοινού τεχνολογικού εργαστηρίου, σε χώρο του Ομίλου ΟΤΕ, με συμμετοχή στελεχών του ΟΤΕ και της COSMOTE, Καθηγητών και φοιτητών του ΟΠΑ. Τέλος, συμφωνήθηκε  και η από κοινού συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και εθνικά έργα έρευνας και ανάπτυξης, στα οποία ο ΟΤΕ και η COSMOTE θα αναλάβουν τον ρόλο του τεχνολογικού εταίρου.

Ήδη, τα πρώτα projects βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και ανάπτυξης. Πολλοί  φοιτητές θα μπουν σε μια διαδικασία βιωματικής επαφής με το αντικείμενο  τους και θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις απαιτήσεις  της αγοράς σε ένα πλαίσιο δράσης και ανταγωνισμού. Το πανεπιστήμιο θα  κερδίσει εμπειρία και χρήμα, καλύπτοντας τα τεράστια κενά χρηματοδότησης  και παράλληλα θα  αναπτύξει καλύτερες δομές αριστείας και παραγωγικότητας.

Όλα αυτά βέβαια, βασίζονται σε ένα αξιακό σύστημα της αστικής δημοκρατίας και της ελεύθερης οικονομίας. Για ένα τέτοιο περιβάλλον μιλάμε, ρεαλιστικό και εμπεδωμένο ως πραγματική  αφήγηση στις κοινωνίες και στον πολιτισμό. Γιατί μέσα σε αυτό ζούμε και με αυτό δημιουργούμε τον πλούτο που στηρίζει τις υποδομές, τις υπηρεσίες και την ευμάρεια που απολαμβάνουμε.

Οι οποιεσδήποτε  επιφυλάξεις γενικότερα, για τα υποβαθμισμένα γραφεία διασύνδεσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αποτελούν αποκύημα φαντασίας ενός άλλου κόσμου που δεν υπάρχει. Οι αντιρρήσεις σε κάθε παρόμοια κίνηση όπως αυτή του ΟΠΑ, σχετίζεται με ένα όραμα μιας κοινωνίας που δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Γιατί αν κρίνουμε ότι οι φοιτητές πέφτουν θύμα εκμετάλλευσης  των ιδιωτικών συμφερόντων, τότε  θα πρέπει να τους απαγορεύσουμε να φοιτούν και σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο. Πως δηλαδή φαντάζονται ότι θα αποκατασταθούν επαγγελματικά  οι νέοι αυτοί άνθρωποι; Σε ποιες δουλειές και σε ποια επιχειρηματικά δίκτυα;

Πιστεύω πραγματικά, ότι η συμφωνία ΟΤΕ – ΟΠΑ αποτελεί σταθμό στην ελληνική αγορά και στο μέλλον του ελληνικού πανεπιστημίου, Και σίγουρα, ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του εγχειρήματος οφείλεται στον Πρύτανη Γάτσιο  που δίνει αθόρυβα τις μάχες του για το ίδρυμα που διοικεί.

Αν  μαζέψουμε και τις καθημερινές επιτυχίες  πολλών τμημάτων από άλλα ιδρύματα, καταλαβαίνουμε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν ξοφλήσει. Ότι δίνουν μάχες να κρατηθούν ζωντανά σε έναν ορυμαγδό απαξίωσης από τον ακραίο και διάχυτο συντηρητισμό.  Έτοιμα να ανταποκριθούν και να εκτοξεύσουν την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό πολιτισμό, όταν κάποια στιγμή δοθεί η μεγάλη ευκαιρία της ανάπτυξης και της εξυγίανσης της δημοκρατία μας.

Κι αυτή είναι η μεγάλη ελπίδα που ευτυχώς συντηρείται  δίπλα μας. Φτάνει κάποτε να  καθαρίσει το απόστημα  και να απελευθερωθούν οι δυνάμεις που θα ζητήσουν  την έμπνευση, την ορμή και τον σχεδιασμό από τους νέους των εργαστηρίων και των αμφιθεάτρων.

Το βέβαιο είναι πως καμία πρόοδος, οικονομική, πνευματική και πολιτική δεν ήρθε ποτέ χωρίς την αγορά και τα κίνητρα της. Γιατί αυτή δίνει πάντα τις ευκαιρίες και τις μεγάλες ανάγκες  για δημιουργίες και επιτεύγματα!

Το  κείμενο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο capital.gr

Ανδρέας Ζαμπούκας

"Γεννήθηκα στην Καρδίτσα το 1969. Mεγάλωσα στην «Άγρια Δύση» της θεσσαλικής επαρχίας. Σπούδασα κλασική φιλολογία και ζω στην Αθήνα. Πιστεύω στον "δυνατό" άνθρωπο, στο ανήσυχο άτομο και στον συνειδητοποιημένο πολίτη, αν και βλέπω ξεκάθαρα τις σύγχρονες δημοκρατίες εγκλωβισμένες σε ένα ελεγχόμενο σύστημα εξουσιών. Μη έχοντας  άλλη επιλογή,«φαντασιώνομαι» κοινωνίες συμμετοχικότητας όπου οι πολίτες θα είναι αυτεξούσια μέλη και θα αποφασίζουν καθημερινά για την τύχη τους. "

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

0
τους όρους και τις συνθήκες.
επιστροφή στην κορυφή
arriton2
© 2013, arriton.gr