Menu

 

logoidea

Εκλογή των Ευρωβουλευτών, όχι κομματική ψήφος!

Του Νίκου Γιαννή.

Εκλογή των Ευρωβουλευτών, όχι κομματική ψφος και επικύρωση ειλημμένων αποφάσεων

 

Θέλω να ψηφίσω ως πολίτης τους Έλληνες Βουλευτές στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όχι να τους επιλέξουν και διορίσουν οι αρχηγοί, κατεστημένοι και καινοφανείς, ή στην καλύτερη «φωτισμένα κονκλάβια-μαγειρία», πρόκειται για εκλογές! Η έδρα στην Ευρωβουλή δεν μπορεί να είναι η αποζημίωση του πιστού συνεργάτη του αρχηγού ή το «ξεφόρτωμα» του ενοχλητικού εσωκομματικού, ή η εξόφληση γραμματίων προς τα συμφέροντα που στηρίζουν το κόμμα και τον αρχηγό, ή, τέλος η καλλιτεχνική ή άλλη διασημότητα προς προφανή και απολύτως συγκυριακή ψηφοθηρία. Στο κάτω – κάτω την τελική απόφαση ας την πάρει ο ψηφοφόρος, ούτως ἠ άλλως ακόμη κι έτσι οι δυνατότητες επιρροής του αρχηγού και των επιτελείων δεδομένου ότι διαθέτουν πανελλαδικό μηχανισμό δεν είναι αμελητέες. Στόχος πρώτος λοιπόν καταρχήν επιτεύχθηκε. Να δούμε και τις λεπτομέρειες του νόμου γιατί συχνά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

 

Θα ήταν ακόμη καλύτερο να «κατέλθουν» τα πολιτικά κόμματα στις Ευρω-εκλογές κανονικά όπως συνήθως, αλλά να μας δίνεται στο εκλογικό τμήμα μια λίστα με αλφαβητική σειρά όλων των υποψηφίων και δίπλα απ' τον καθένα το κόμμα του και να μπορούμε να ψηφίσουμε 3-5 υποψηφίους, ακόμη κι από διαφορετικά κόμματα. Ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο επομένως θα ήταν προτιμότερο, εξάλλου ίδιος όγκος θα είναι καθότι ίδιος κι ο αριθμός υποψηφίων, είτε πρόκειται για έναν αριθμό κομματικών φηφοδελτίων, είτε για τον ίδιο αριθμό ψηφοδελτίων με αλφαβητική σειρά. Έτσι θα γνωρίζουμε καλύτερα τι εκφράζει και ποιος είναι εκείνος που ψηφίζουμε κι επίσης έτσι ο Ευρωβουλευτής θα έχει δημοκρατική εντολή να εκπροσωπεί εμάς τους πολίτες, όχι κάποιον που θέλει να μείνει ή να γίνει Πρωθυπουργός, όπερ άσχετο! 

 

Θέλω να ψηφίσω με βάση το τι πιστεύουν, τι θα κάνουν και τι είναι σε θέση να κἀνουν ως Ευρωβουλευτές για την Ευρώπη, άρα και για την Ελλάδα και όχι πόσο εξυπηρετούν συγκυριακά κι εκλογοθηρικά τους αρχηγούς των εθνικών κομμάτων τους και πόσο θα συνεχίσουν να τους εξυπηρετούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους στους προσωπικούς τους σχεδιασμούς στον πολιτικό ανταγωνισμό εντός Ελλάδος. Οι Ευρωεκλογές δεν μ' ενδιαφέρουν καθόλου ως εθνική σφυγμομέτρηση, ούτε μ' ενδιαφέρει να οδηγήσουν σε εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Είναι άλλο θέμα, όπως κι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επιτέλους για να αποκτήσουμε στέρεους θεσμούς ας σταματήσουμε να τους χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν ή να παίζουμε με αυτούς. Αυτό που θα ψηφίσουμε για τον Δήμο και την Περιφέρεια μας, δεν έχει σχέση με το τι θα ψηφίσουμε στις εθνικές εκλογές όταν γίνουν. Αντιστοίχως, η ψήφος μας στις εθνικές εκλογές δεν έχει καμία σχέση με την ψήφο μας στις ευρωεκλογές. Η δημοκρατία προϋποθέτει πληροφορημένους πολίτες που ψηφίζουν συνειδητά και υπεύθυνα, αναλόγως το εκλογικό διακύβευμα. Σε όλες σχεδόν τις χώρες οι λίστες έχουν ήδη ανακοινωθεί ή ανακοινώνονται αυτό το διάστημα κατόπιν εσωτερικών δημοκρατικών διαδικασιών και σε ορισμένες θα ψηφίσουν κατευθείαν οι πολίτες. Στην Ελλάδα είχαμε σχεδόν πλήρη άγνοια πως και πότε θα οριστούν οι υποψήφιοι.

 

Το πιο πιθανόν είναι ότι αυτό το εκλογικό σύστημα θα γίνει μόνον αυτήν τη φορά, ad hoc, αφού από την επομένη θεωρείται ότι μπορεί να υπάρξει ενιαίο εκλογικό σύστημα σε όλα τα κράτη –μέλη. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος οι εν ενεργεία Ευρωβουλευτές να απομακρυνθούν από τις κοινοβουλευτικές εργασίες και να καταναλίσκουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους –ειδικώς τα τελευταία 1-2 χρόνια της θητείας τους- στην προσπάθεια επανεκλογής τους εν είδει αναδυομένων ηγετίσκων εθνικής εμβέλειας, κατά το πρότυπο και των εθνικών Βουλευτών, κάτι που θα επιδείνωνε η γεωγραφική απόσταση της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Η ανάδειξη της εσωκομματικής δημοκρατίας, η οποία έχει αναμφισβήτητα υποχωρήσει την τελευταία δεκαετία πίσω κι από την ήδη αδύναμη, θα πρέπει να  αποτελεί σίγουρα προτεραιότητα των νέου κομματικού συστήματος, ώστε να αντιμετωπίζονται πολύ καλύτερα τέτοιες προκλήσεις, όπως η ποιότητα υποψηφίων και των Ευρωβουλευτών και η δημοκρατία της ανάδειξης τους. Αλλά στις εκλογές της 25ης Μαίου 2014, δεδομένης της απίσχνανσης των πολιτικών κομμάτων και της αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος, γιατί να μην διαθέτουν οι πολίτες τη δύναμη της εκλογής των αντιπροσώπων τους; Γιατί να οδηγηθούν να ψηφίσουν από αντίδραση τη Χρυσή Αυγή και ακραίες κι εφήμερες πολιτικές δυνάμεις, αντί να επιλέξουν πρόσωπα πραγματικά χρήσιμα, με γνώση του τρόπου που λαμβάνονται οι αποφάσεις στην ΕΕ, σε μια τόσο κρίσιμη και ρευστή περίοδο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη; Τέλος, με αυτόν τον τρόπο, η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες αναμένεται να αυξηθεί, αφού θα τους επιτραπεί να επιλέξουν τον υποψήφιο της επιλογής τους και καθώς οι υποψήφιοι θα κάνουν μια εκστρατεία προσέλκυσης ψηφοφόρων, προφανώς επί τη βάσει θέσεων και επιχειρημάτων λόγω του μεγέθους της Ελλάδας ως ενιαίας εκλογικής περιφέρειας, κάτι που μειώνει πάρα πολύ την προσωπική συναλλαγή.

 

Το επιχείρημα πως η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί τακτική κίνηση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης και αποβλέπει σε σκοπιμότητες σχετικές με τη συγκράτηση μιας πιθανολογούμενης ήττας, ακόμη κι έτσι αν είναι, δεν αναιρεί την αξία του δημοκρατικού της περιεχομένου, όπως ένα φοροεισπρακτικό κίνητρο της κυβέρνησης δεν αναιρεί την αξία για την υγεία από την αύξηση του φόρου για τα τσιγάρα, ή την αξία για την οριστική αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης από τη δυνατότητα καταβολής ενός σημαντικού ποσού για τη νομιμοποίηση των υφισταμένων αυθαιρέτων.

 

Ακόμη, θα ήθελα τα κόμματα και οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την ψήφο μου στις Ευρωεκλογές, να προτείνουν έναν Έλληνα υποψήφιο για Επίτροπο, ώστε αυτό να μην αποτελεί προνόμιο του εκάστοτε Πρωθυπουργού αλλά, κατ’ αντιστοιχία με την υψηλή πλέον δημοκρατική νομιμοποίηση του Προέδρου της Επιτροπής, να αντανακλά μέχρις ενός σημείου τη βούληση ενός μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων στην Ελλάδα.

 

Αν ο σταυρός προτίμησης που θα διαθέτουμε στις Ευρωεκλογές είναι ένας και όχι περισσότεροι, τότε:

1. θα αποφευχθούν οι άνομες και τελικώς φαύλες συμμαχίες μεταξύ υποψηφίων

2. θα είναι αδύνατες οι λαθροχειρίες επιπλέον σταυροδοσίας κατά την καταμέτρηση, οι οποίες δυστυχώς δεν είναι ασυνήθιστες και αναμένεται να αυξηθούν λόγω του μεγέθους της πανελλαδικής περιφέρειας.

3. θα είναι ξεκάθαρη η εντολή των ψηφοφόρων και μεγαλύτερη η πολιτική δύναμη του εκλεγμένου

4. θα μειωθεί κι άλλο η κομματική δέσμευση του υποψηφίου και θα έχουμε Ευρωεκλογές όχι έμεση δημοσκόπηση εθνικών κομμάτων

5. εξαφανίζεται ο ρουσφετολογικός και πελατειακός χαρακτήρας, όταν οι εκλεγέντες έχουν λάβει ένα τόσο μεγάλο αριθμό σταυρών και αναδεικνύεται η βιογραφική τους πορεία, η δύναμη του πολιτικού τους επιχειρήματος και η υγιής λογοδοσία ως προς τα πεπραγμένα τους.

6. όταν έχεις έναν σταυρό στο σύνολο της επικράτειας, τον σταθμίζεις πιο σωστά υπέρ πατρίδος, υπέρ του συνόλου και κατ' αξίαν και δεν κάνεις "εκπτώσεις" μοιράζοντας 3-4 ψήφους μεταξύ κοντοχωριανών, συναδέλφων, τηλεοπτικών αστέρων, διανεμητικών εξαγγελιών κ.λπ.

 
Και φυσικά είναι πιο απλή κι εύκολη η όλη διαδικασία για όλους και πιο καθαρό το πολιτικό και ευρωπαϊκό περιεχόμενο - διακύβευμα της ψήφου. Βεβαίως, σε αυτήν την περίπτωση ο ρόλος των ΜΜΕ θα γινόταν ακόμη πιο ισχυρός και η αδυναμία των αγνώστων και μη αναγνωρίσιμων υποψηφίων μεγαλύτερη.

 
Σήμερα ο πληθυσμός της ΕΕ εκπροσωπεί το 8% του παγκοσμίου πληθυσμού και σε 15 χρόνια θα είναι μόνον το 6%, ενώ η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα συνεχώς μειώνεται κι η θέση της Ευρώπης στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη εξασθενίζει. Η Γερμανία της σημερινής ακμής και των σημερινών ρυθμών ανάπτυξης σε 10 χρόνια δεν θα συμμετέχει στο G8, στους 8 πλουσίους του κόσμου! Αυτό δεν πάει πουθενά. Η Ελλάδα βυθίζεται μαζί της, ακόμη περισσότερο. Αν η ΕΕ δεν γίνει σύντομα μια πολιτική ένωση ώστε να διαχειρισθούμε από κοινού το δυναμικό που διαθέτουμε, τότε το κερματισμένο 1/20 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν θα έχει καμία τύχη. Η επόμενη Ευρωβουλή θα εκλέξει για πρώτη φορά τον Πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής (γιατί όχι εμείς τους Ευρωβουλευτές μας τότε;), θα καθορίσει την κοινή πολιτική μας μοίρα και θα πρέπει να βγάλει όλους μας από την κρίση, κάνοντας μας υπερήφανους Ευρωπαίους στον κόσμο για τις επόμενες δεκαετίες, με ελευθερία και ευημερία. Δεν τη χαρίζουμε στους Πρωθυπουργούς και τα εθνικά κόμματα που ευθύνονται για το σημερινό χάλι πολλών κρατών και της ίδιας της Ευρώπης. Τα εθνικά πολιτικά κατεστημένα, έχοντας κυριαρχήσει επί της ευρωπαϊκής ιδέας, μας οδήγησαν στην κρίση αυτή, αλλά δεν αποτελεί διέξοδο η διολίσθηση στις απλουστευτικές απαντήσεις του λαϊκισμού, του εθνικισμού και της βίας. Η νέα Ευρώπη δεν θα γίνει μονομιάς, εξάλλου η ιστορία της χαρακτηρίζεται από ένα βήμα πίσω και δύο εμπρός, με γενεσιουργό δύναμη σχεδόν πάντα μια κρίση, όμως τα μικρά βήματα δεν αρκούν πλέον. Θα χρειασθεί σύντομα ένα ποιοτικό άλμα, μια φυγή προς τα εμπρός. Στην ιστορία δεν συμβαίνει αυτό που προβλέπουν οι ειδικοί και οι ρεαλιστές, συμβαίνει αυτό που θέλουν και επιδιώκουν με σκέψη και αφοσίωση οι ενεργοί πολίτες που θέλουν ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Αντί για την Ευρώπη των κρατών και των αποτυχιών, να βάλουμε τώρα τις βάσεις για μια Ευρώπη των πολιτών.

 

 

 

Ο Νίκος Γιαννής είναι ιδρυτής και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Έκφρασης

 

Νίκος Γιαννής.

 Ο Νίκος Γιαννής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έζησε για αρκετά χρόνια στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, όπου και εργάζεται σήμερα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Στρασβούργου και στο Αμερικανικό πολιτικό σύστημα στο Πανεπιστήμιο Λαφαγιέτ στην Πενσυλβάνια (ΗΠΑ). Είναι διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Αθηνών.
"Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Έκφρασης". Καθηγητής στο Τμήμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στην Πάτρα (2005-2010). Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ (2004-2005). Συντάκτης πολλών άρθρων σε πολιτικά και επιστημονικά, ελληνικά και ξένα, περιοδικά και εφημερίδες και επιμελητής έκδοσης βιβλίων και εντύπων. Τέλος, είναι συγγραφέας του βιβλίου "Τι είναι η κοινωνία πολιτών" (2002).
 
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

0
τους όρους και τις συνθήκες.
επιστροφή στην κορυφή
arriton2
© 2013, arriton.gr