Menu

 

logoidea

Ο πονηρός Κατρούγκαλος και τα «δυτικά μαθηματικά».Του Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη

Στον (δήθεν) «εθνικό διάλογο για την Παιδεία» ήλθε στο φως μία ρηξικέλευθη πρόταση, σύμφωνα με την οποία πρέπει να απαλλαγούμε από τον βραχνά των «δυτικών μαθηματικών», με τα οποία «δυναστεύονται οι λαοί».

Είναι πιθανώς μία πρόταση περιθωριακή, αλλά συνάμα είναι και επίκαιρη, καθώς ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και πρέπει εντός του Ιανουαρίου να συμφωνήσουμε με την τρόικα τις προσαρμογές στο ασφαλιστικό, προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία του Αυγούστου που προβλέπει εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα «δυτικά μαθηματικά», αυτά με τις συνήθεις μαθηματικές πράξεις, η εξοικονόμηση σημαίνει μειώσεις των συντάξεων. Το ζήτημα που υποτίθεται πρέπει να συζητηθεί είναι το ποιες κατηγορίες συντάξεων θα υποστούν τις μειώσεις, πώς θα γίνει αυτό με τον μεγαλύτερο βαθμό δικαιοσύνης και μετριοπάθειας αλλά και λογικής.

Γιατί είναι φανερό, σύμφωνα πάντα με τα «δυτικά μαθηματικά», ότι μία χώρα με 3 εκατομμύρια συνταξιούχους και 2,2 εκατομμύρια εργαζομένους, από τα οποία οι 700.000 είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλα 5 εκατομμύρια ανενεργοί οικονομικά πολίτες, ε, αυτή η χώρα έχει σοβαρό πρόβλημα υπάρξεως. Ακόμα και αν δεν πληρώνει καθόλου συντάξεις.

Αλλά είπαμε, πρέπει να απεμπλακούμε από τα «δυτικά μαθηματικά», αλλά και από την εμμονή στις στατιστικές, οι οποίες επιμένουν να μας κουνούν το δάχτυλο ότι δεν μπορούμε, υποτίθεται, να ξοδεύουμε το 16% του ΑΕΠ μας σε συντάξεις τη στιγμή που ο μέσος όρος των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ είναι 10%, και να θέλουμε ταυτόχρονα και ανάπτυξη.

«Πώς δεν γίνεται;», μας λέει ο πονηρός Κατρούγκαλος. Γίνεται, αν τετραγωνίσουμε τον κύκλο, γίνεται, αν ανακαλύψουμε το αεικίνητο, γίνεται, αν απεμπλακούμε από την καταδυνάστευση των «δυτικών οικονομικών». Όχι, δεν θα μπούμε σε συζήτηση για μείωση συντάξεων, αφού μετά θα ακολουθήσουν άχαρες συζητήσεις επί των λεπτομερειών του «ποιος θα πληρώσει την νύφη» και θα υπάρχουν διάφοροι κουραστικοί κακεντρεχείς τύποι που θα μας θυμίζουν ότι το κράτος δίνει επιχορηγήσεις άνισες στους ασφαλισμένους, με εκείνους του ΙΚΑ (την πλειοψηφία) να επιδοτούνται με 1.860 ευρώ ετησίως έκαστος από τους φόρους μας, ενώ εκείνοι της ΔΕΗ (λίγες χιλιάδες) να επιδοτούνται με 15.500 χιλιάδες. Κουραστικοί τύποι αυτοί που τα λένε αυτά, αφού ξεχνούν ότι δεν είμαστε ίσα και όμοια.

Αντί για μείωση συντάξεων, θα ανακαλύψουμε νέους φόρους για να προσφέρουμε ζεστασιά και θαλπωρή, αλλά και κοινωνική ευαισθησία, στην κοινή γνώμη, που έτσι και αλλιώς δεν έχει σε καμία υπόληψη τα «δυτικά μαθηματικά». Ή τα μαθηματικά γενικώς, όπως δείχνει και το συντριπτικό «Όχι» του δημοψηφίσματος. Τι θα πει «οι νέοι φόροι είναι αντιαναπτυξιακό μέτρο»; Τρέχα γύρευε. Η εξήγηση είναι τόσο δυσνόητη όση και η συζήτηση για την καμπύλη Laffer.

Άσε που στο τέλος, ακόμα και αν μας επιβάλλουν μειώσεις «οι ξένοι», θα έχουμε να περηφανευόμαστε ότι εμείς τουλάχιστον το παλέψαμε. Και θα νίψουμε τας χείρας μας.

Έτσι πορεύεται η χώρα μας, από διαπραγμάτευση σε διαπραγμάτευση, προσπαθώντας να αποφύγει να κάνει αυτά που χρειάζεται στην ώρα τους, με αποτέλεσμα να κάνει διπλά και τριπλά χειρότερα αργότερα, όταν οι πληγές έχουν πια πάθει γάγγραινα.

Ένα απρόθυμο μουλάρι η κοινωνία μας, που κλωτσάει με μανία όποιον το πιέζει να προχωρήσει.

Είναι ενδιαφέρουσα αυτή η προσπάθεια να αποτινάξουμε την τυραννία των «δυτικών μαθηματικών». Δεν ξέρουμε ακόμη με τι θα τα αντικαταστήσουμε, αλλά δεν πειράζει. Πρώτα γκρεμίζει κανείς και μετά χτίζει…

Αν θα αλλάξει κάτι; Θα αλλάξει ασφαλώς, η πραγματικότητα θα επιβληθεί με τον σιδερένιο νόμο της ανάγκης. Όχι εθελοντικά, αφού και μόνο οι αριθμοί στην αρχή του κειμένου δείχνουν που είναι η πλειοψηφία και η λαϊκή βούληση. Μέχρι τότε οι χειριστές της κοινής γνώμης, όπως ο πονηρός Κατρούγκαλος, θα παίζουν θέατρο και θα κάνουν δημόσιες σχέσεις.

Η επικοινωνία πάνω από όλα…

liberal.gr

Άρρητος

Εγώ, ο Άρρητος.

Ιστότοπος: arriton.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

0
τους όρους και τις συνθήκες.
επιστροφή στην κορυφή
arriton2
© 2013, arriton.gr