Menu

 

logoidea

Oι πάπιες του «Εθνικού Κήπου». Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Απόντες από την χθεσινή ψηφοφορία της Βουλής για το Σύμφωνο Συμβίωσης των ομοφύλων ήταν οι:  (ΝΔ) Δημήτρης Σταμάτης, Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σοφία Βούλτεψη, Αδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Γεωργία Μαρτίνου, Βαγγέλης Μπασιάκος, Γιώργος Κοντογιώργος, Κώστας Τζαβάρας, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελένη Ράπτη, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Καραμανλής (Σερρών) , Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Αντωνιάδης. (ΑΝΕΛ) Πάνος Καμμένος, (ΠΑΣΟΚ) Φώφη Γεννηματά (!) (ΣΥΡΙΖΑ) Ι. Δραγασάκης, πολλοί βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ αυτών και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, η Αλέκα Παπαρήγα, η Λιάνα Κανέλλη κ.ά.

Στην πολιτική υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να φανούν οι προθέσεις και ο χαρακτήρας των πολιτικών. Υπάρχουν θέματα ουσίας, στρατηγικής, μεγάλων αποφάσεων αλλά και ιδιαίτερα ζητήματα, καίρια και κοινωνικά ευαίσθητα για να καταλάβεις με ποιους έχεις να κάνεις. Το Σύμφωνο Συμβίωσης μπορεί να μην είναι το φλέγον θέμα που θα κρίνει την Οικονομία ή την αναγέννηση του παρηκμασμένου πολιτικού συστήματος. Είναι όμως, καθοριστικό για να αξιολογήσει κανείς  κατά πόσο  οι βουλευτές κατανοούν τον νομικό πολιτισμό και τις κοινωνικές αναγκαιότητες που καλείται να υπηρετήσει.

Αλλά το δίδαγμα από την χθεσινή βραδιά, είναι ακόμα πιο ηθικό. 51 βουλευτές απουσίαζαν! Επέλεξαν δηλαδή να μην πάρουν θέση και να εκτεθούν στους ψηφοφόρους τους. Τουλάχιστον, αυτοί που ψήφισαν κατά του Συμφώνου, είχαν την «γενναιότητα» να επιλέξουν  την έντιμη στάση απέναντι στο συντηρητικό τους κοινό. Είπαν όχι, είτε επειδή και οι ίδιοι διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα  είτε επειδή είναι συνεπείς  με το συγκεκριμένο «πελατειακό δίκτυο» από το οποίο εκλέγονται.

Οι άλλοι όμως; Οι απόντες; Θεωρούν ότι δεν οφείλουν να εμπλακούν σε ένα κοινωνικό θέμα που δημιουργεί έριδες στο εκλογικό σώμα, υπολογίζουν την επικείμενη «οργή» της Εκκλησίας, δεν θέλουν να κατηγορηθούν από κανένα στρατόπεδο και προστατεύονται από μελλοντικές αιτιάσεις.

Μεταξύ αυτών, υπήρξαν δύο πρώην πρωθυπουργοί (Καραμανλής, Σαμαράς) και ένας διεκδικητής  της ηγεσίας ενός κόμματος εξουσίας (Μεϊμαράκης) που θα ήθελε να γίνει ηγέτης της χώρας. Αν λοιπόν, αυτοί οι τρεις άνθρωποι δείχνουν τόσο απροκάλυπτα την πολιτική τους δειλία, τι πρέπει να περιμένει κανείς από τους υπόλοιπους; Δεν είναι σαφέστατο το κοντράστ ηθικής των αντιπάλων, στην περίπτωση της ΝΔ; Από τη μία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φοβάται να εκτεθεί στο εκκλησιαστικό «ποίμνιο» εν όψει του δεύτερου γύρου και από την άλλη ο έτερος υποψήφιος Μειμαράκης λουφάζει επειδή δειλιάζει  να εκφέρει άποψη!

Είναι προκλητικά αμοραλιστική  η στάση όλων αυτών των ανθρώπων που στεγάζονται κάτω από μηχανισμούς  χειραγώγησης της κοινωνίας, για να εξυπηρετήσουν την μανία τους για εξουσία. Στην πράξη, γίνεται αυτοσκοπός η παραμονή στο πολιτικό σύστημα, με πρόθυμη διάθεση υποταγής στα δίκτυα. Δεν φαίνεται να έχουν την παραμικρή διάθεση να αλλάξουν κάτι στη χώρα, να προσαρμοστούν στις ανάγκες των εξελίξεων, να πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις όπου χρειαστεί.

Το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν είναι απλά ένα περιστασιακό πυροτέχνημα, όπως θέλουν κάποιοι να το υποβαθμίζουν. Είναι σημαντικό τεστ αξιολόγησης της τόλμης που έχει ένας πολιτικός για να συνειδητοποιεί την πραγματικότητα που τον περιβάλλει. Είναι κριτήριο πολιτικής στάσης – και περισσότερο για τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης- που ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του καθενός για το  μέλλον. Γιατί ο συντηρητισμός και η δειλία είναι «κουσούρια» που τα κουβαλάς πάντα μέσα σου και δεν αλλάζουν σύμφωνα με τις περιστάσεις.

Η χώρα και του Κοινοβούλιο έχουν ανάγκη από πιο γενναίους ανθρώπους, έντιμους και διαθέσιμους να κατευθύνουν οι ίδιοι την κοινή γνώμη και τους ψηφοφόρους τους. Όχι να σέρνονται πίσω από τα  συμπλέγματα  της κοινωνίας, για λίγες ψήφους παραπάνω. 

Ανδρέας Ζαμπούκας

"Γεννήθηκα στην Καρδίτσα το 1969. Mεγάλωσα στην «Άγρια Δύση» της θεσσαλικής επαρχίας. Σπούδασα κλασική φιλολογία και ζω στην Αθήνα. Πιστεύω στον "δυνατό" άνθρωπο, στο ανήσυχο άτομο και στον συνειδητοποιημένο πολίτη, αν και βλέπω ξεκάθαρα τις σύγχρονες δημοκρατίες εγκλωβισμένες σε ένα ελεγχόμενο σύστημα εξουσιών. Μη έχοντας  άλλη επιλογή,«φαντασιώνομαι» κοινωνίες συμμετοχικότητας όπου οι πολίτες θα είναι αυτεξούσια μέλη και θα αποφασίζουν καθημερινά για την τύχη τους. "

Αφήστε τα σχόλια σας

0
τους όρους και τις συνθήκες.
επιστροφή στην κορυφή
arriton2
© 2013, arriton.gr