Menu

 

logoidea

Ο σιδηρούς νόμος της Μεταπολίτευσης

Την επαύριον της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης άκουσα μετά από πολλά χρόνια τον όρο «σιδηρούς νόμος της Μεταπολίτευσης». Θυμήθηκα, λοιπόν, το πόσο σκληρή είναι τελικά η δημοκρατία. Όχι μόνο για τη «μειοψηφία» (ουσιαστικά πλειοψηφία) που οφείλει να ανεχθεί τη βούληση της «πλειοψηφίας» του κάτω από 30% του εκλογικού σώματος, αλλά κυρίως γιατί οι ψηφίσαντες είναι κατά βάσει ασταθείς. Θα πειστούν δύο φορές. Ποτέ, όμως, τρεις. Κανείς ποτέ δεν κέρδισε 3 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Ποτέ. Και δε θα μπορέσεις να με πείσεις, σκληροπυρηνικέ συριζαίε, ότι πρέπει να υπολογίσουμε και το δημοψήφισμα. Αυτό δε θα το κάνω πρώτον γιατί δε δύναται να ενταχθεί στην κατηγορία των εθνικών εκλογών και δεύτερον γιατί καλό θα ήταν να το ξεχάσεις κι εσύ.


Έτσι είναι τα πράγματα. Έχουμε την τάση να τα συγκρίνουμε με το τελευταίο παρεμφερές. Είτε πρόκειται για δουλειά είτε για ερωτική σχέση. Και επειδή τα παρελθοντικά έχουν ως αρωγό τη νοσταλγία της ανάμνησης, τα επόμενα πολλές φορές είναι καταδικασμένα εξ αρχής. Πόσο μάλλον όταν στην περίπτωση του δημοψηφίσματος το ένα και μοναδικό που είχε διεξαχθεί ήταν για τη μορφή του πολιτεύματος και το τελευταίο για το συνδυασμό «REFORMS FOR THE COMPLETION OF THE CURRENT PROGRAM AND BEYOND» και το «PRELIMINARY DEBT SUSTAINABILITY ANALYSIS»


Παρότι δεν τον ψήφισα (προτίμησα να κρατήσω το αριστερό μου χέρι το οποίο σε περίπτωση που έβαζα το εν λόγω ψηφοδέλτιο μέσα στο φάκελο θα ήμουν αναγκασμένη να θυσιάσω για εξαγνισμό) ομολογώ ότι τον παραδέχθηκα τον Τσίπρα. Έκανε ό,τι μα ό,τι περνούσε από το χέρι του για να χάσει, αλλά τελικά κέρδισε. Δηλαδή έπεισε. Ως τι; Ως το ειλικρινές τότε άπειρο πλέον εμπειρότατο παιδί που προσπάθησε, διαπραγματεύτηκε, δεν έσκυψε το κεφάλι, αλλά εξήγησε στους Ευρωπαίους τί συμβαίνει στην Ελλάδα, τι προβλήματα υπάρχουν, τι λύσεις μπορούν να επιστρατευτούν, τι εστί βερίκοκο. Είμαι σκληρή; Ναι. Κατηγορηματικά. Εκτός αυτού, όμως, είμαι και ειλικρινής και δίκαιη. Το πιο πιθανό βέβαια είναι να κέρδισε ακριβώς γιατί το «παλιό» δεν είχε προλάβει ακόμη να ανακάμψει.


Υ.Γ.1 Taboo από τούδε και στο εξής η λέξη «ισοδύναμο».


Υ.Γ.2 Αλέξη, έχεις το πολύ 47 μήνες παρά κάτι. Εγώ βέβαια σου δίνω μέχρι την εαρινή ισημερία. Παρακαλώ θερμά όπως (1) δεν καταστρέψεις μέχρι τότε τη χώρα και (2) δεν βγάλει τον καρκίνο ο ένας στους δύο Έλληνες. Ευχαριστώ.

Ειρήνη - Παρασκευή Κεδίκογλου

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1984, με απώτερο στόχο να γίνω κάποια στιγμή νομικός. Επειδή, όμως, για μερικά χρόνια, παρά την τόλμη, η τύχη δεν ήταν με το μέρος μου, ασχολήθηκα με την πολιτική επιστήμη, την οποία και κατέληξα να λατρεύω. Ως απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, τόσο του προπτυχιακού όσο και του μεταπτυχιακού, η πολιτική ιστορία, οι πολιτικές εξελίξεις και οι εκλογικές αναμετρήσεις έγιναν δεύτερη φύση μου.

Παρά την απιστία, η πρώτη μου αγάπη, η νομική, τελικώς ενέδωσε, και πλέον ως νομικός-πολιτική επιστήμων έγινα οπαδός της «πολυγαμίας» συνδυάζοντας τα δύο πεδία ενδιαφέροντός μου. Μέσω του arriton.gr στόχος μου είναι μία χιουμοριστική προσέγγιση της πραγματικότητας, με χρήση ενδεχομένως ιστορικών ερεισμάτων και αυτό γιατί γαλουχήθηκα με δύο φράσεις: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα» και «Όποιος δε γνωρίζει την ιστορία είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

0
τους όρους και τις συνθήκες.
επιστροφή στην κορυφή
arriton2
© 2013, arriton.gr