Menu

 

logoidea

Λίγο πριν την κρίσιμη ώρα της κάλπης. Του Μάριου Μπρούσκου Στυλιανόπουλου

Λίγο πριν από την κρίσιμη ώρα της κάλπης, θα ήταν ιδιαιτέρως προσοδοφόρο να αναλογιστούμε τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα τους τελευταίους ταραχώδεις μήνες.

Αρχικώς, κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχοντας υποσχεθεί ότι θα καταργήσει το μνημόνιο και τη λιτότητα, θα συρρικνώσει το μέγεθος της ανεργίας, θα παραχωρήσει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε 300000 νοικοκυριά, θα αυξήσει το βασικό μισθό στα ?751, θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων, θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη, θα διαμορφώσει ένα κράτος ισονομίας, θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και την κρατικοδίαιτη ολιγαρχία και θα επιφέρει την παλιννόστηση της αξιοπρέπειας για όλους τους πολίτες.

Η εξέλιξη ήταν εντελώς διαφορετική. Ενώ διακυβευόταν η αξιολόγηση του προγράμματος από τους εταίρους, επιδόθηκε στην ψήφιση νομοσχεδίου υπέρ της ευνοϊκής μεταχειρίσεως αμετανόητων τρομοκρατών, οι οποίοι έχουν βάψει με αίμα τη δημοκρατία και την ασφάλεια της χώρας μας. Αυτή και μόνο η ενέργεια συνιστά σαφή ένδειξη του ήθους των ανθρώπων που ανέλαβαν τις τύχες του τόπου. Εν συνεχεία, ξεκίνησε μια δήθεν διαπραγμάτευση με τους εταίρους προκειμένου να επιτευχθεί μία αμοιβαία και επωφελής συμφωνία. Φυσικά, αυτό που όλοι είδαμε δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια εθνική διαπόμπευση, επειδή ένας "νάρκισσος" ήθελε να πειραματιστεί με τη θεωρία παιγνίων εις βάρος της χώρας μας. Όσο ο Βαρουφάκης έτρεφε την υπέρμετρη αλαζονεία του παριστάνοντας τον εκκεντρικό υπουργό, η οικονομία της χώρας εισερχόταν σε έναν νέο υφεσιακό κύκλο, ενώ την ίδια στιγμή διεθνείς οίκοι αξιολογήσεως υποβίβαζαν συνεχώς την πιστοληπτική της ικανότητα. Φυσικά, οι αριθμοί δεν είχαν σημασία για τους μαθητευόμενους μάγους της Αριστεράς, μολονότι η ραθυμία και η ανευθυνότητα με την οποία διαχειρίστηκαν τους δανειστές μας προξένησαν ανυπέρβλητο διπλωματικό αδιέξοδο. Όσο η κατάσταση έβαινε αλυσιτελής, οι επενδυτές άρχισαν να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τη χώρα και σε συγκερασμό με την μανιώδη καταδίωξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, ακυρώθηκαν επενδυτικά σχέδια, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, ο προσδοκώμενος τουρισμός παρουσίασε αξιοσημείωτη κάμψη και οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών εισήλθαν σε φάση απισχνάνσεως. Όσο η οικονομία πάγωνε και η κυβέρνηση αρνούνταν πεισματικώς να προτείνει κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση με τις προτάσεις των εταίρων, η αβεβαιότητα διευρυνόταν και η θέση μας στο διεθνές περιβάλλον επιδεινωνόταν όλο και περισσότερο.

Παραλλήλως, όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναιρέθηκαν, εκτός από εκείνες που αφορούσαν στην προάσπιση των συμφερόντων του κομματικού στρατού του. Συγκεκριμένα, προσλήφθηκαν μόνον οι αδρόμισθες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και επαναλειτούργησε η ΕΡΤ σε ρόλο κυβερνητικού προπαγανδιστή. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε την πιθανή εμπλοκή πολιτικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στην εξαγορά ψηφοφόρων και στην παράλληλη λειτουργία του ιδιωτικού του γραφείου, καθώς και τον ασύδοτο διορισμό συγγενών και φίλων. Τα ανωτέρω καταδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι βουτηγμένο στη διαφθορά, τον επαίσχυντο λαϊκισμό και τη μεροληπτική διαχείριση των πολιτών ανάλογως της ιδεολογίας τους.

Όσο κλιμακώνονταν η αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνώντων και των δανειστών και στο φόντο της διαπραγματεύσεως δεν διαφαίνονταν συμφωνία, η ελληνική κοινωνία και οικονομία αργοπέθαιναν. Παράλληλα με την οικονομική νέκρωση του ιδιωτικού τομέα, τα κρατικά χρηματικά διαθέσιμα στέρεψαν, η κυβέρνηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες δεν αποτελούν συνήθη τακτική στα δημοκρατικά πολιτεύματα, υφάρπαξε τα διαθέσιμα ταμεία των φορέων της κυβερνήσεως, με αποτέλεσμα να επισφραγίσει το ενδεχόμενο εθνικής χρεωκοπίας.    Η όξυνση του φόβου οδήγησε σε νέο κύμα φυγής καταθέσεων, ενώ δηλώσεις του τύπου "μία έφοδος στα σπίτια θα μπορούσε να αποφέρει έως και ?50 δις" άρχισαν να ερμηνεύονται ως πρόθεση της κυβερνήσεως να καταλύσει τη δημοκρατία και να αποκαλύψει το φρικαλέο κομμουνιστικό της πρόσωπο. Και ενώ το πρόγραμμα εξέπνεε, ο Τσίπρας ανακοινώνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Όπως όλοι θυμόμαστε, το δημοψήφισμα εκτελέστηκε υπό συνθήκες που αποτελούσαν συνταγματική εκτροπή, μολονότι το ΣτΕ απεφάνθη για το αντίθετο. Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώθηκε μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του, το αντικείμενό του διατυπώθηκε υπό ασαφή τρόπο και χρησιμοποιώντας τεχνική ορολογία άγνωστη στο ευρύ κοινό και κυρίως ο λαός κλήθηκε να απαντήσει με ένα "ναί" ή ένα "όχι" για ένα οικονομικό πρόγραμμα που είχε αποσυρθεί. Επιπροσθέτως, ο ίδιος ο Τσίπρας παρότρυνε την ανέγνωμη μάζα να ψηφίσει "όχι", όταν την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι δήλωναν ότι μια πιθανή επικράτηση του "όχι" θα εκλαμβάνονταν ως αίτημα της Ελλάδος να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Αυτές τις εφιαλτικές ημέρες που ακολούθησαν, οι τράπεζες έκλεισαν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που είχε την υπογραφή του πρωθυπουργού, χιλιάδες ηλικιωμένοι αγκομαχούσαν για να λάβουν εκπρόθεσμη καταβολή τμήματος των συντάξεων, επιβλήθηκαν περιορισμοί κεφαλαίων, δεν εκτελούνταν συναλλαγές στο εξωτερικό με συνέπεια χιλιάδες επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με χρεωκοπία ή ακύρωση συμβολαίων, ενώ οι Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού δεν μπορούσαν να λάβουν εμβάσματα. Τις τρεις εβδομάδες των κλειστών τραπεζών, το ΑΕΠ της χώρας υπέστη ζημία μεγέθους ?10 δις και τα ελληνικά ομόλογα έφθασαν στην εξωπραγματική απόδοση του 40%.

Τελικώς, ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω εσωκομματικής διελκυστίνδας υπεχώρησε και έχοντας δυσχεράνει ανεπανόρθωτα κάθε ευνοϊκή διαπραγμάτευση, έθεσε τα θεμέλια για ένα νέο μνημόνιο. Και προκειμένου να επιμερισει την ευθύνη των ανόητων επιλογών του επιτελείου του, προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Αποτέλεσμα; Επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με άλλα ?50 εκατομμύρια. Παράλληλα με την καταστροφική οικονομική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε εκτροχιασμός του μεταναστευτικού και των υπολοίπων κοινωνικών ζητημάτων της χώρας.

Κάθε εχέφρων πολίτης μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που επέφερε το "πρώτη φορά Αριστερά". Ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος, ακύρωση κάθε ιδιωτικής επενδύσεως, γιγάντωση του δημοσίου, συντήρηση της οικογενειοκρατίας και των συντεχνιακών συμφερόντων, μείωση των ημερομισθίων κατά 19%, λογοκρισία, προεκλογικός αγώνας με μετεμφυλιακά συνθήματα, υπολειτουργία σχολείων και νοσοκομείων, κατακόρυφη αύξηση της εισροής παράνομων μεταναστών, υποβάθμιση αστικών κέντρων, εμμονή σε ιδεοληψίες που είναι αντίθετες ως προς κάθε αναπτυξιακό μοντέλο είναι μερικές από τις αιστωτήριες επιπτώσεις της αριστερής παρενθέσεως.

Το ερώτημα που θα πρέπει να έχει κάθε ψηφοφόρος στο μυαλό του είναι "αυτή την Ελλάδα θέλω;". Το τι χώρα θα παραδώσουμε στα παιδιά μας είναι άμεση συνέπεια των επιλογών του σήμερα. Και επιλογές του σήμερα που στοχεύουν στην ανάδειξη παλαιολιθικών κομμουνιστικών καθεστώτων, υπόσχονται μόνον ζοφερό αύριο.

Μάριος Μπρούσκος-Στυλιανόπουλος

Γεννήθηκα το 1986 στην Αθήνα.Σπούδασα Οικονομικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και παράλληλα εργάστηκα στο χώρο του εμπορίου .Το 2012 θέλησα  να βάλω περισσότερη τάξη στη ζωή μου..και  μπήκα στην Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, στη Σχολή Πλοιάρχων όπου συνεχίζω τις σπουδές μου.  Μ΄ ενδιαφέρουν οι θετικές επιστήμες και ιδιαίτερα η αστροφυσική . Θα ήθελα να υπάρχει γύρω μου ένας  πιο "αρμονικός"κόσμος και γι΄αυτό ασχολούμαι με την αρχαία ελληνική γραμματεία,το γραμμικό σχέδιο και τη μουσική. Μ΄ αρέσει  να βλέπω τη ζωή  με διαφορετικό μάτι  . Τον ελεύθερό  χρόνο μου ασχολούμαι με το διάβασμα,τη γυμναστική και τις πολεμικές τέχνες. Γράφω  κείμενα γιατί αισθάνομαι την ανάγκη να  εκφραστώ. 

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

0
τους όρους και τις συνθήκες.
επιστροφή στην κορυφή
arriton2
© 2013, arriton.gr