Menu

 

logoidea

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην εξουσία. Του Μάριου Μπρούσκου Στυλιανόπουλου

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση την πιό ευνοϊκή περίοδο. Η υψηλή ανεργία, οι ολιγάριθμοι απολυμένοι του δημοσίου που επαιτούν επαναπρόσληψη, ο ''επονείδιστος'' ΕΝΦΙΑ, η χρεωκοπία πολλών επιχειρήσεων καί η εκκρεμής αξιολόγηση είναι το βούτυρο στο ψωμί της Αριστεράς. Είναι οι ιδανικές συνθήκες, οι οποίες αν αξιοποιηθούν με κατάλληλη επικοινωνιακή πολιτική, τεχνάσματα βραχύβιου εντυπωσιασμού καί σταδιακή μεταστροφή, θα του εξασφαλίσουν τουλάχιστον την τετραετία. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ψέμματα στον ελληνικό λαό. Όπως ψέμματα λένε όλες οι κυβερνήσεις που επιδιώκουν να διεκδικήσουν την εξουσία. Οι αλήθειες, που συχνά είναι οδυνηρές, απευθύνονται σε μία αμελητέα ποσότητα ανθρώπων, οι οποίοι σκέφτονται ορθολογικώς καί δεν εξαρτώνται από τα κόμματα. Αλήθεια καί εξουσία είναι φύσει αντικρουόμενες. Συνεπώς, ουδείς μπορεί να καταλογίσει ευθύνη στην κυβέρνηση για τα όσα ευαγγελίστηκε πρίν τις εκλογές. Το πρόβλημα προκύπτει μετά τις εκλογές, οπότε καί ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αναιρέσει ή να τροποποιήσει τη ''φαρέτρα'' των υποσχέσεων. Καί όπως όλα δείχνουν, αυτό είναι διατεθειμένος να κάνει. Η αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ θα γίνει σταδιακώς καί υπό προϋποθέσεις. Ο Σκουρλέτης δήλωσε ότι ουδέποτε υποσχέθηκε προσλήψεις. Το ''σκίσιμο'' των μνημονίων ανετράπη καί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, καθίσταται μνημονιακός κατά 67%. Βέβαια, προκαλεί εύλογη απορία το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όσο αντιπολίτευση ουδέποτε ψήφισε τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το μνημόνιο. Όλα αυτά, σε συγκερασμό με το ''εχθρικό'' διεθνές περιβάλλον που καλείται να αντιμετωπίσει, προοικονομούν μία σταδιακή κυβίστηση. Καί το επιχείρημα της λαϊκής ''νωπής'' εντολής είναι πολύ ωχρό, μιάς καί οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρώπης, οι οποίες έχουν λαϊκή εντολή, τάσσονται κατά του. Τα περιθώρια του ΣΥΡΙΖΑ στραγγαλίζονται επικινδύνως. Καί είτε το θέλει είτε όχι, στο βαθμό που δεν επιδιώκει μετάβαση στη δραχμή, θα υποχρεωθεί σε οπισθοχώρηση. Επομένως, θα προδώσει τους ψηφοφόρους του;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει ένα μέρος των υποσχέσεών του, ωστόσο θα μετακυλήσει το κόστος σε εκείνους που δεν τον ψήφισαν. Αναγάγοντας την ελληνική κρίση σε ευρωπαϊκή, τέχνασμα που αποσκοπεί στη διάχυση της ευθύνης άρα καί στην ελαχιστοποίηση της εγχώριας διαμαρτυρίας, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τη μάζα καί να προβάλλει την Ελλάδα ως το εξιλαστήριο θύμα ενός χρηματοικονομικού πειράματος. Κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα αποβλέπει στη συσπείρωση των λαών του Νότου, εφαλτήριο της οποίας είναι ένας υφέρπων εθνικισμός, αλλά σε πιό ''αγνή'' εκδοχή. Δηλαδή ''δεν μισούμε τους Γερμανούς, αλλά είμαστε υπερήφανοι''. 

Ο όχλος που έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον Τσίπρα είναι κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι, καθώς καί δυσαρεστημένοι άλλων κομμάτων. Οι περισσότεροι από αυτούς διαμαρτύρονται ηχηρά. Είναι εκείνοι που θα διοργανώσουν συλλαλητήρια, θα υποδαυλίσουν τη δράση των συνδικαλιστών, θα αιτηθούν τη χιλιοειπωμένη λαϊκή ανατροπή. Ενδεχομένως να είναι καί άνθρωποι που δικαίως αντιδρούν, μιάς καί αντικειμενικώς η οικονομία της Ελλάδος παραπέει, ωστόσο οι περισσότεροι αναπνέουν από την προσδοκία της επιστροφής στην εποχή των ''παχέων βοοειδών''. Αν όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι με κάποιο τρόπο καταδυναστεύσουν την οργή τους, δεν θα υπάρχει άλλος δείκτης μετρήσεως της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Καί αυτό διότι οι περισσότεροι άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα, εργοδότες καί εργαζόμενοι, σπανίως βροντοφωνάζουν για την αδικία που συντελείται εις βάρος τους. Κανένας χρεωκοπημένος επιχειρηματίας ή απολυμένος ιδιωτικός υπάλληλος δεν συμμετείχε σε λαϊκά κινήματα ανατροπής. Οι άνθρωποι της αγοράς υπομένουν αγογγύστως κάθε αντιξοότητα καί, επιστρατεύοντας τη λογική καί την πολυμηχανία τους, επιχειρούν να βρουν βιώσιμες λύσεις. Δίνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ ένα ''ψωμοκόμματο'' στους ''άλλους'', το οποίο θα έχουν πληρώσει οι πράοι αδικημένοι του ιδιωτικού τομέα, η λαϊκή οργή θάβεται.

Φυσικά, η απόπειρα εξευρέσεως επωφελούς λύσεως στο ζήτημα του χρέους, ακόμη καί υπό τον ερμαφροδιτισμό που ακολουθεί, θα ηρωοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, αυτό που έρχεται, είναι χειρότερο. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ετερόκλητο κομμουνιστικό μόρφωμα, θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ''λαού'' καί θα πλήξει ανεπανόρθωτα την αστική τάξη. Η φορολογία θα είναι ανελέητη, η ακίνητη περιουσία θα απαξιωθεί, η πάταξη της φοροδιαφυγής καί της διαφθοράς θα βάψουν τη σημαία που θα κυματίζει στο τελευταίο κομμουνιστικό οχυρό της Ευρώπης καί θα κυριαρχήσει ο κρατισμός. Ένας κρατισμός πιό αδηφάγος από εκείνον του ΠΑΣΟΚ καί της ΝΔ, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έχει ταξικό εκτόπισμα. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθεί να νοιώθει ασφαλής. Έχοντας συνθλίψει την αστική τάξη καί δημεύσει τον ιδιωτικό πλούτο της χώρας, θα εξασφαλίσει την μακροζωία του μιάς καί δεν θα υπάρχει κανείς να τον υποσκελίσει. Άλλωστε, η πλειονότητα του ελληνικού λαού θέλει να ζεί με μύθους καί αρέσκεται στη μετριότητα.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα επακολουθήσει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσοι ονειρεύονται  μία Ελλάδα σύγχρονη καί παραγωγική, καλόν θα είναι να ξυπνήσουν. 'Αλλωστε, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις προέβησαν σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Ακόμη καί αυτές οι ελάχιστες που έγιναν, ήταν κατόπιν υποδείξεων της Ευρώπης. Η Ελλάδα θέλει να αλλάξει με τον παλιό τρόπο. Καί για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην εξουσία.

Μάριος Μπρούσκος-Στυλιανόπουλος

Γεννήθηκα το 1986 στην Αθήνα.Σπούδασα Οικονομικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και παράλληλα εργάστηκα στο χώρο του εμπορίου .Το 2012 θέλησα  να βάλω περισσότερη τάξη στη ζωή μου..και  μπήκα στην Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, στη Σχολή Πλοιάρχων όπου συνεχίζω τις σπουδές μου.  Μ΄ ενδιαφέρουν οι θετικές επιστήμες και ιδιαίτερα η αστροφυσική . Θα ήθελα να υπάρχει γύρω μου ένας  πιο "αρμονικός"κόσμος και γι΄αυτό ασχολούμαι με την αρχαία ελληνική γραμματεία,το γραμμικό σχέδιο και τη μουσική. Μ΄ αρέσει  να βλέπω τη ζωή  με διαφορετικό μάτι  . Τον ελεύθερό  χρόνο μου ασχολούμαι με το διάβασμα,τη γυμναστική και τις πολεμικές τέχνες. Γράφω  κείμενα γιατί αισθάνομαι την ανάγκη να  εκφραστώ. 

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

0
τους όρους και τις συνθήκες.
επιστροφή στην κορυφή
arriton2
© 2013, arriton.gr