Menu

 

logoidea

Εδώ ΠτΔ, εκεί ΠτΔ. Της Ειρήνης Κεδίκογλου

Θυμάμαι πριν από χρόνια –πλέον αρκετά χρόνια, να περιμένω πως και πως τα Χριστούγεννα. Ο όρος άλλωστε για εμένα περιλάμβανε και τις τρεις εορτές. Αυτές τις διακοπές των Χριστουγέννων πολύ τις αγαπούσα. Αφενός γιατί ουδέποτε υπήρξα μεγάλη φαν του σχολείου, αφετέρου γιατί τα πρωινά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο καλύτερος σπριντ του κόσμου θα με ζήλευε για την ταχύτητα που ανέπτυσσα προκειμένου να καλύψω όσο το δυνατόν γρηγορότερα την απόσταση από το δωμάτιό μου έως το σαλόνι. Ναι με περίμεναν δώρα και τις δύο μέρες. Μη με κατηγορείτε! Ήταν η άγια δεκαετία του 90 και είμαι μοναχοπαίδι.

Και φτάνουν τα Χριστούγεννα του 2014 και το ξημέρωμα του 2015. Και γνωρίζω ότι δώρο δε θα με περιμένει κάτω από το δέντρο. Για δύο λόγους: πρώτον επειδή τώρα που μένω μόνη μου το δεντράκι μου μετά βίας φτάνει το μισό μέτρο και δεύτερο και κυριότερο γιατί αυτό που όντως χρειάζομαι είναι ένα μέρος μετανάστευσης. Ποια εγώ που κάποτε ούτε καν το συζητούσα. Αλλά όταν ανακοινώθηκε ότι η προεδρική εκλογή θα διεξαχθεί 2 μήνες πριν τον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο, η πρώτη μου κίνηση ήταν να κάνω αναζήτηση για ιδανικά μέρη μετανάστευσης. Η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς απερρίφθησαν λόγω καρχαριών, απόστασης και κρύου αντίστοιχα, η Γερμανία λόγω της περιορισμένης συμπάθειάς μου για τον γερμανικό λαό και η Νορβηγία για τους 6 μήνες σκοτάδι. Και πάνω που προσανατολίζομαι στο σαλέ στην Ελβετία, γίνονται επεισόδια στη Ζυρίχη.

Και καθόσον το ενδεχόμενο να φύγω να πάω αλλού ναυάγησε, δεν μπορώ παρά να ασχοληθώ περαιτέρω με τα καθ’ ημάς και να αναρωτηθώ. Αν εκλεγεί ο Δήμας στις 29.12 –πιθανότητα μάλλον μηδενική δεδομένων των αποτελεσμάτων της πρώτης ψηφοφορίας, θα συνεχίσει η υπάρχουσα κυβέρνηση, θα διαπραγματευτούμε για νιοστή φορά και θα πάμε σε εκλογές εντός του ’15. Αν δεν εκλεγεί ο Δήμας στην τρίτη ψηφοφορία, θα διαλυθεί η Βουλή, δε θα έχουμε κυβέρνηση, δε θα διαπραγματευτούμε και θα έχουμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις εντός τους ’15. Αλήθεια τώρα, το ενδεχόμενο να τα συγκεράσουμε τα δύο; Να μας βρει το νέο έτος με την υπάρχουσα κυβέρνηση (παρατηρείτε την αδυναμία να βάλω κεφαλαίο ε;) και με νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας (δεν περιορίζομαι στον Δήμα, οποιοδήποτε ΠτΔ!). Αμέσως μετά να διαπραγματευτούμε (ξανά μανά), να μας κόψει τον κ…ο η τρόικα και να πάμε σε εκλογές το Μάιο (που θα έχει ανοίξει και ο καιρός). Απλούστατο. Κάνεις από τους 300 δεν μπορεί να το σκεφτεί;

Κυρίως αυτό μου αναρωτιέμαι είναι γιατί αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι η στάση που κρατάνε δεν τους συμφέρει ούτε βραχυπρόθεσμα ούτε μακροπρόθεσμα (λέξη tabooτο μεσοπρόθεσμα). Αν διαλυθεί η Βουλή, καθίσταται ξεκάθαρο ότι ο Σαμαράς εγκαταλείπει πρώτος, αντί για τελευταίος, το καράβι πετώντας την καυτή πατάτα στον πρόθυμο να την πιάσει Τσίπρα, ο οποίος δε δεν έχει καμία εμπειρία σε δημόσιο αξίωμα, πόσο μάλλον διαπραγμάτευσης. Γιατί παρόλα τα εντατικά μαθήματα που έχει κάνει, το γεγονός ότι έχει θητεύσει ως δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και ως Πρόεδρος Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (διάρκειας μόλις 18 μηνών) αρκετή προϋπηρεσία για να αναλάβει τα ηνία δε τη λες.  Το φοβερό δε είναι ότι τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί άλλοι (περίπου 27% σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση) θεωρούν ότι θα κάνει τη διαφορά. Θα μας σώσει. Εγώ ξαναλέω: κωλοτούμπα θα κάνει. Το επόμενο μνημόνιο, αν υπάρξει, θα φέρει τη δική του υπογραφή. Και όχι δεν είμαι συντηρητική. Ρεαλίστρια είμαι.

Αφού έκανα το πολιτικό μου ξέσπασμα, μπορώ να ιδιωτεύσω για το επόμενο χρονικό διάστημα και να ελπίσω να μας μπει καλά ο νέος χρόνος. 

Ειρήνη - Παρασκευή Κεδίκογλου

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1984, με απώτερο στόχο να γίνω κάποια στιγμή νομικός. Επειδή, όμως, για μερικά χρόνια, παρά την τόλμη, η τύχη δεν ήταν με το μέρος μου, ασχολήθηκα με την πολιτική επιστήμη, την οποία και κατέληξα να λατρεύω. Ως απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, τόσο του προπτυχιακού όσο και του μεταπτυχιακού, η πολιτική ιστορία, οι πολιτικές εξελίξεις και οι εκλογικές αναμετρήσεις έγιναν δεύτερη φύση μου.

Παρά την απιστία, η πρώτη μου αγάπη, η νομική, τελικώς ενέδωσε, και πλέον ως νομικός-πολιτική επιστήμων έγινα οπαδός της «πολυγαμίας» συνδυάζοντας τα δύο πεδία ενδιαφέροντός μου. Μέσω του arriton.gr στόχος μου είναι μία χιουμοριστική προσέγγιση της πραγματικότητας, με χρήση ενδεχομένως ιστορικών ερεισμάτων και αυτό γιατί γαλουχήθηκα με δύο φράσεις: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα» και «Όποιος δε γνωρίζει την ιστορία είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

0
τους όρους και τις συνθήκες.
επιστροφή στην κορυφή
arriton2
© 2013, arriton.gr