Menu

 

logoidea

Yπάρχουν μετοχές που δεν χάνουν την αξία τους.

Του Βασίλη Παζόπουλου.
Πώς είναι δυνατόν ένα χρηματιστήριο, ειδικά στις μέρες μας να θεωρείται «ασφαλής» επένδυση, πλέοντας πάνω στα άγρια κύματα της παγόσμιας οικονομικής τρικυμίας;
Πώς θα μπορούσε ένας επενδυτής χαμηλού ρίσκου, που θέτει την ασφάλεια του κεφαλαίου του πάνω από το ρίσκο του γρήγορου και εύκολου κέρδους, να εμπιστευθεί μια χρηματιστηριακή αγορά;
 
Σήμερα θα μιλήσουμε με απτά παραδείγματα, όχι με θεωρητικές αναλύσεις. Θα πάρουμε δυο από τις μεγαλύτερες εταιρίες του αμερικάνικου χρηματιστήριου, που αποτελούν σύμβολο της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ Πρόκειται για τις Coca Cola και τον άμεσο ανταγωνιστή της, την Pepsi. Τις επιλέξαμε, καθώς αφενός μεν είναι γνωστές σε όλους μας, αφετέρου δε η «συμπεριφορά» τους έναντι των μετόχων είναι ενδεικτική της νοοτροπίας πολλών μεγάλων αμερικανικών εταιριών.
 
Coca Cola
 
Η Coca-Cola Company δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία μη αλκοολούχων ποτών, κυρίως ανθρακούχα αναψυκτικά, σε όλο τον κόσμο.
Στις ΗΠΑ, κάθε αμερικανός καταναλώνει περίπου 400 μερίδες προϊόντων της Coca Cola ανά έτος. Δηλαδή αντιστοιχεί σε παραπάνω από ένα αναψυκτικό την ημέρα, κάθε ημέρα.
Στην Κίνα, ωστόσο, οι καταναλωτές λαμβάνουν μόλις 34 αναψυκτικά ανά έτος, ενώ στην Ινδία μόλις 11
 
Δεν χρειάζεται να είσαι το μεγαλύτερο τσακάλι στην διοικηση επιχειρήσεων για να αντιληφθείς τις μεγάλες δυνατότητες κερδών που έχει η Coca-Cola αν αυξήσει την παρουσία της σε αναδυόμενες αγορές όπως της Ασίας, με πάνω από 2 δισεκατομμύρια καταναλωτές. Πράγματι, έχουν εστιάσει εκεί την προσοχή τους.
Είναι κάτι που δήλωσε ο ίδιος ο CEO, Muhtar Kent, σχετικά με το όραμά του για την εταιρία που διοικεί :
«Νομίζω ότι για την Coca-Cola, αν δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε ισορροπημένη ανάπτυξη τόσο στον αναδυόμενο κόσμο, όσο και στις δυτικές ανεπτυγμένες αγορές, τότε δεν θα καταφέρουμε την επίτευξη του οράματός μας για διπλασιασμό της επιχείρησής μας. Να κάνουμε δηλαδή τα έσοδα μας 200 δισεκατομμύρια δολάρια, από 100, μέσα στην επόμενη δεκαετία».
Με άλλα λόγια, ο Τουρκοαμερικανός διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας όχι μόνο δεν επαναπαύεται στην πρωτοκαθεδρία του κλάδου του και στην εντυπωσιακή κερδοφορία της επιχείρησης, αλλά σκοπεύει να διπλασιάσει τα μεγέθη της σε δέκα χρόνια!
 
Αξίζει να αναφέρουμε πως η Coca Cola, δεν είναι μόνο μια μηχανή που παράγει αναψυκτικά και κέρδη. Διαθέτει ένα αναπτυγμένο ερευνητικό τμήμα στο οποίο αναπτύσσονται καινοτόμα προιόντα και λύσεις. Αξίζει εδώ να αναφερθούμε στην εντυπωσιακότερη προσπάθεια από όλες, που αναφέρθηκε ο διευθύνοντας σύμβουλος της στο πρόσφατο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός. Πρόκειται για την έρευνα, για την παραγωγή της κόκα κόλα χωρίς νερό! Δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε το λόγο. Στο μέλλον το πόσιμο νερό είναι πιθανό να μην επαρκεί για της ανάγκες του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να γίνει ακριβό και δυσεύρετο. Ιδιαίτερα δε, στις αναδυόμενες αγορές στις οποίες στοχεύει αυτη τη στιγμή η εταιρία.
 
Πέρα όμως από τη γενικότερη δυναμική της, ας δούμε μερικά «χειροπιαστά» οικονομικά στοιχεία της εταιρίας.
Η Coca Cola έχει μερισματική απόδοση 2,80%. Θεωρείται δε η αδιαφιλονίκητη ηγέτιδα δύναμη στις διανομές μερισμάτων.
Η εταιρία κατέχει ένα άπιαστο ρεκόρ. Καταβάλει αδιάλειπτα μερίσματα στους μετόχους της από το 1893 - κι όχι μόνο αυτό. Τα αυξάνει συνχώς επί 50 συναπτά έτη! 
 
Ενδεικτικό είναι πως η ετήσια καταβολή μερίσματος αυξάνεται κατά 10% ετησίως  την τελευταία δεκαετία.
Δεν είναι τυχαίο που ο Warren Buffett, το μεγαλύτερο επενδυτικό μυαλό στις μέρες μας, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της
 
Pepsi 
 
Σε ποιά κατάσταση βρίσκεται άραγε ο ανταγωνιστής της Coca Cola, η Pepsi;
Για πολλούς η εταιρία δείχνει εδώ και χρόνια να χάνει συνεχώς έδαφος, ενώ πολλοί ακόμα θεωρούν πως δεν έχει τη δυναμική να ανταγωνιστεί ευθέως την «αυτοκράτειρα» Coca Cola. Ωστόσο, σε μια αχανή παγκόσμια αγορά μη αλκοολούχων ποτών, υπάρχει άφθονος χώρος για να αναπτυχθούν και να κερδοφορήσουν δυο εταιρίες. Κι αν μια εταιρία έχει την «εξυπνάδα» να ανιχνεύει νέες αγορές και να ελίσσεται αποτελεσματικά, όπως κάνει Pepsi, τότε μπορεί να δει τα κέρδη της να αυξάνονται σταθερά χρόνο με το χρόνο. 
 
Η PepsiCo εκτός από τα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα ποτά που είναι γνωστά σε όλους, κατασκευάζει και εμπορεύεται διάφορα τρόφιμα και σνακ, σε όλο τον κόσμο.
Η εταιρία έχει επικεντρωθεί στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των μη-ανθρακούχων αναψυκτικών, πετυχαίνοντας διάνα. Η εισαγωγή στο πορτοφόλιο της προιόντων όπως του Aquafina, του Gatorade και του τσαγιού Lipton ήταν ιδιαίτερα επιτυχής. Παράλληλα, έχει αρχίσει να δίνει έμφαση στον τομέα της υγείας και της ευεξίας. Το τμήμα έρευνας και τεχνολογίας της εστιάζει στην μείωση της ποσότητας λιπαρών στα σνακ.
 
Μια ακόμα σημαντική πηγή αύξησης κερδών προβλέπεται να προέλθει από τις συνέργειες που σχετίζονται με τις εξαγορές των εμφιαλωτών της. Ο στόχος διπλός: Πρώτον και βασικότερον, η μείωση του κόστους από αυτόν τον νευραλγικό τομέα. Δεύτερον, η χρήση των δικτύων διανομής των εμφιαλωτών για την προώθηση άλλων προϊόντων της όπως π.χ σνακ και τρόφιμα. Το εγχείρημα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
 
Ακόμα και η δεύτερη θέση που κατέχει παγκοσμίως η εταιρία, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως ...προσόν. Ο λόγος απλός: Ο δεύτερος  καταβάλει πάντα προσπάθεια για να γίνει πρώτος, ενώ αντίθετα ο πρώτος συχνά επαναπαύεται στις δάφνες του.
 
Η εταιρεία διανέμει μέρισμα το οποίο αυξάνεται αδιαλείπτως επί 38 συνεχόμενα έτη, ενώ η μέση αύξηση των κερδών ανά μετοχή ετησίως από το 2001, είναι πάνω από 12%
Κι όχι μόνο αυτό. Κατά την τελευταία δεκαετία, η PepsiCo προβαίνει σε επαναγορά ιδίων μετοχών 1% κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο.
 
Συμπέρασμα
 
Η αμερικάνικη οικονομία παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο – κι έτσι είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν πολλές εταιρίες που συνδυάζουν υψηλό μέρισμα και ανάπτυξη. Υπάρχουν και άλλες εταιρίες, εκτός από τις δύο που αναφέραμε σήμερα, που δίνουν μέρισμα για πάνω από 100 χρόνια συνεχόμενα. Ούτε οι δύο  παγκόσμιοι πόλεμοι, ούτε το κραχ του 1929, ούτε οποιαδήποτε άλλη άσχημη συγκυρία στάθηκε ικανή να τις εμποδίσουν.
Η Wall Street καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες εκείνων που δεν θέλουν πολλές χρηματιστηριακές “συγκινήσεις”, αποφεύγουν να διακινδυνεύσουν και απλά προσδοκούν μια καλή μερισματική απόδοση. Δεν έχουν παρά να συγκρίνουν, να παρακολουθήσουν, να μιλήσουν με τους κατάλληλους συμβούλους και να επιλέξουν αυτό που τούς ταιριάζει ως επενδυτικό προφίλ.
 
Βασίλης Παζόπουλος

Ο μύθος ότι βγάζεις εύκολα λεφτά, με έκανε να ασχοληθώ με το χρηματιστήριο. Φανταζόμουν τον εαυτό μου να κάθεται τεμπέλικα στην αιώρα, ευτυχισμένος όπως το ζουζούνι που ζεσταίνεται στον ήλιο, να κερδίζω χρήματα πατώντας τα κουμπάκια στο λάπτοπ. 
Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν ήταν καθόλου απλό. Μου πήρε 20 χρόνια δύσκολου και επίπονου αγώνα, ατελείωτα ξενύχτια, άπειρες εργατοώρες μελέτης, αλλά τελικά σαν άλλος Οδυσσέας, έφτασα στην Ιθάκη μου.
Δραπετεύοντας από τις μεγαλουπόλεις, εγκαταστημένος πλέον στην όμορφη Κρήτη, είμαι ένας Επενδυτής Χωρίς Σύνορα… 

 vpazopoulos@gmail.com    https://www.facebook.com/ependytes

 

 

 

 

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

0
τους όρους και τις συνθήκες.
επιστροφή στην κορυφή
arriton2
© 2013, arriton.gr