Menu

 

logoidea

Επενδύοντας στο μέλλον.

 Του Βασίλη Παζόπουλου.
 
Στις ΗΠΑ τα περισσότερα μακροοικονομικά στοιχεία εμφανίζουν θετική πορεία από το 2009 και μετά. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους γίνονται ενεργειακά αυτάρκεις, ενώ εκμεταλλευόμενοι την υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακή παιδεία σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές αμοιβές και τις ευνοϊκές συνθήκες ανέλιξης,  συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τα καλύτερα μυαλά. 
 
Δεν είναι τυχαίο πως απολαμβάνουν ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα στο θέμα της τεχνολογικής ανάπτυξης και του ανταγωνισμού.  Υπάρχουν τεχνολογικοί τομείς που μπορεί να θυμίζουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όμως οι εφαρμογές τους αναμένεται να μπουν σύντομα στην καθημερινότητά μας, αλλάζοντάς την ριζικά.
 
Βιοτεχνολογία
 
 
Φανταστείτε τι καλά που θα ήταν, να αγοράσουμε μετοχές κάποιας φαρμακευτικής εταιρίας και την επόμενη ημέρα να ανακοινώσει πως ανακάλυψε το φάρμακο για τον καρκίνο που θα θεραπεύσει εκατομμύρια ασθενείς.
Όνειρο;  Όχι και τόσο μακρινό. 
Η Wall Street μας δίνει αυτήν την δυνατότητα.
 
Η επιστήμη έχει προχωρήσει σε μια νέα εποχή με την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου DNA. Οι ανακαλύψεις στην ιατρική είναι ραγδαίες. Η γήρανση του πληθυσμού και οι επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, εξασφαλίζουν την αυξανόμενη ζήτηση για τα φαρμακευτικά προϊόντα.
 
Τρισδιάστατη Εκτύπωση
 
 
Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, λειτουργούν με την ίδια λογική που λειτουργούν οι σημερινοί συνηθισμένοι εκτυπωτές. Μόνο που στη θέση του μελανιού χρησιμοποιείται άλλο υλικό, όπως μέταλλο σε σκόνη ή πλαστική ίνα.
Στην αρχή φτιάχνεται ένα λεπτό στρώμα, μετά άλλο ένα λεπτό  στρώμα από πάνω του, μετά άλλο ένα, μέχρι που προκύπτει ένα τρισδιάστατο αντικείμενο. Ένα πραγματικά τρισδιάστατο αντικείμενο. Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε προϊόν, από μηχανικά μέρη μέχρι κοσμήματα
 
Ήδη κυκλοφορούν τρισδιάστατοι εκτυπωτές που μπορούν να κατασκευάζουν αντικείμενα σε τρεις διαστάσεις. Έχουμε μπει στην νέα βιομηχανική εποχή όπου οι μηχανές μπορούν να παρασκευάσουν πολύ διαφορετικά αντικείμενα, σε ένα μόλις εργοστάσιο, σε μία μόνο γραμμή παραγωγής.
 
 
Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αναφερόμενος στις τρισδιάστατες εκτυπώσεις, ισχυρίζεται πως θα φέρουν την επανάσταση στον τρόπο που κάνουμε σχεδόν τα πάντα.
 
Αναγνώριση Φωνής
 
 
Ένας τομέας που μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις ηλεκτρονικές συσκευές, είναι αυτός της αναγνώρισης φωνής. Συγκεκριμένα με τις εφαρμογές που έχουν προχωρήσει τόσο τεχνολογικά, που έχουνε περάσει  πλέον σε όρους τεχνητής νοημοσύνης.
 
Πιθανότατα θα έχετε δει εικόνες από τα επόμενα smartphone που σχεδιάζει η Αpple και η Google. Έχουν την μορφή ρολογιού ή γυαλιών. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως δεν θα υπάρχει χώρος να πληκτρολογούμε εντολές. Αναγκαστικά θα ενεργοποιούνται μόνο με τη φωνή, γιατί είναι πολύ μικρά για να πληκτρολογηθούν σε αυτά εντολές.
Ειδικά η Apple, μας έχει προειδοποιήσει πως το επόμενο iphone δεν θα διαθέτει κανένα πλήκτρο. Όλα θα γίνονται με φωνητικές εντολές.
 
Δεν είναι όμως μόνο τα smartphones που έχουν ενσωματωμένη αυτήν την τεχνολογία. Τα πολυτελή αυτοκίνητα επίσης. Μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως η Ford, η BMWκ.α. προσθέτουν αυτήν την τεχνολογική ευκολία, ικανοποιώντας τους απαιτητικούς πελάτες τους που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να την αποκτήσουν.
 
Η δυνητική αγορά είναι τεράστια. Εκτός από τις νέες συσκευές που αναμένεται να βγουν  στα επόμενα ένα - δύο χρόνια, δηλαδή τα iWatch ή τα Google γυαλιά, είναι λογικό να αναμένει κανείς ότι μέσα σε πέντε χρόνια, όλα τα smartphones, τηλεοράσεις, υπολογιστές, ταμπλέτες, GPS, κονσόλες παιχνιδιών, θα πωλούνται με αυτήν την τεχνολογική διευκόλυνση.  
 
Οι κυρίαρχες εταιρίες του κλάδου είναι η Google και η Nuance.
 
Η πρώτη δεν έχει ανάγκη από συστάσεις. Δεδομένου ότι η ομάδα έρευνας της είναι πραγματικά ταλαντούχα, είναι πολύ πιθανό ότι σε ένα ή δύο χρόνια, η Google θα είναι πολύ ανταγωνιστική σε αυτόν τον τομέα.
Η Nuance από την άλλη είναι μια μικρή σχετικά εταιρία, για τα μεγέθη των ΗΠΑ. Είναι όμως αποκλειστικά προσανατολισμένη σε αυτήν την εφαρμογή και ήδη κολοσσοί όπως η Apple και Samsung χρησιμοποιούν την δικιά της τεχνολογία.
 
Πως μπορούμε να επενδύσουμε
 
Στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο, συναντούμε πάρα πολλές εταιρίες που υπόσχονται αλματώδη ανάπτυξη. Μετοχές  από όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 
 
Από μικρές ελπιδοφόρες επιχειρηματικές προσπάθειες, μέχρι κολοσσούς όπως η Apple, η IBM, η Microsoft,  με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά σε μέγεθος το ΑΕΠ των περισσότερων χωρών. Ανάμεσά τους και εξαιρετικά κερδοφόροι, πολλά υποσχόμενοι κλάδοι, που φαντάζουν εξωτικοί για τον μέσο έλληνα επενδυτή.
 
Πλέον και στην Ελλάδα κάποιες χρηματιστηριακές δίνουν την δυνατότητα επένδυσης στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Ακόμα και με λίγα χρήματα μπορεί να ξεκινήσει κάποιος. Δεν χρειάζονται εκατομμύρια.
 
Στην εποχή μας, η πρόσβαση στις μετοχές της Wall Street είναι πολύ απλή. Η τεχνολογία επιτρέπει όχι μόνο την on-line παρακολούθηση από τον υπολογιστή μας, αλλά και την εκτέλεση των εντολών σε πραγματικό χρόνο.
 
Βασίλης Παζόπουλος

Ο μύθος ότι βγάζεις εύκολα λεφτά, με έκανε να ασχοληθώ με το χρηματιστήριο. Φανταζόμουν τον εαυτό μου να κάθεται τεμπέλικα στην αιώρα, ευτυχισμένος όπως το ζουζούνι που ζεσταίνεται στον ήλιο, να κερδίζω χρήματα πατώντας τα κουμπάκια στο λάπτοπ. 
Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν ήταν καθόλου απλό. Μου πήρε 20 χρόνια δύσκολου και επίπονου αγώνα, ατελείωτα ξενύχτια, άπειρες εργατοώρες μελέτης, αλλά τελικά σαν άλλος Οδυσσέας, έφτασα στην Ιθάκη μου.
Δραπετεύοντας από τις μεγαλουπόλεις, εγκαταστημένος πλέον στην όμορφη Κρήτη, είμαι ένας Επενδυτής Χωρίς Σύνορα… 

 vpazopoulos@gmail.com    https://www.facebook.com/ependytes

 

 

 

 

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

0
τους όρους και τις συνθήκες.
επιστροφή στην κορυφή
arriton2
© 2013, arriton.gr