Menu

 

logoidea

Πότε θα ανοίξει ο φάκελος της Αγροτικής ;

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Μετά τις αποκαλύψεις του Τ.Τ, εύλογα προκύπτουν ερωτήματα για τόσες άλλες περιπτώσεις δανείων, που δόθηκαν, χωρίς εγγυήσεις. Δεν αφορά μόνο τις πρώην κρατικές τράπεζες αλλά και ιδιωτικές. Επειδή όμως, εκεί οι διοικήσεις δεν ήταν διορισμένες η ευθύνη μεταβιβάζεται στην ιδιοκτησία και στα εθνικά συστήματα προστασίας καταθετών, όπως έγινε με την κάλυψη της Proton Bank. Στις κρατικές όμως, η ευθύνη της πολιτείας είναι τεράστια και διαρκής, δεδομένου πως η πολιτική ηγεσία επέλεγε τους διοικητές και τα στελέχη των διοικήσεων τους. 
 
Εν τω μεταξύ, μετά την άρνηση της Τράπεζας της Ελλάδος  να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων, μετά το 1996, καταλαβαίνει κανείς τον εμπαιγμό της κοινής γνώμης και των πολιτών. Να σημειωθεί ότι πριν από καιρό η ΤτΕ είχε συντάξει μία διαβαθμισμένη έκθεση χαρακτηρίζοντας αδύνατη την αποπληρωμή των υπέρογκων ποσών από τα κόμματα, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον δύο πιστωτικά ιδρύματα (η Αγροτική Τράπεζα και η Εθνική) βρίσκονται στο «κόκκινο όριο». 
 
Οι δανειακές συµβάσεις των τεσσάρων κοµµάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ), µόνο από τέσσερις τράπεζες, ξεπερνούσαν τα 230 εκατ. ευρώ. Από έρευνα, προκύπτει επίσης ότι και άλλη ιδιωτική τράπεζα εκταµίευσε δόση 600.000 ευρώ σε µεγάλο κόµµα τον Δεκέµβριο του 2011, ενώ την τελευταία διετία δάνεισε τα τέσσερα κόµµατα µε το ποσό των 9 εκατ. ευρώ. Από τα κόµµατα µόνο από το ΚΚΕ προσφέρθηκαν και εµπράγµατες εγγυήσεις (προσηµείωση ακινήτου), ενώ τα άλλα τρία εγγυήθηκαν µε το δικαίωµά τους επί της κρατικής επιχορήγησης. 
 
Μεταξύ αυτών, η ΑΤΕ  είναι η τράπεζα η οποία, λόγω της αποκλειστικής κρατικής μετοχικής διαχείρισης, είχε τη δυνατότητα να προικοδοτεί κόμματα και ημέτερους, με πολύ μεγάλη ευκολία. Αν υπολογίσει κανείς το ενεργητικό που παρέδωσε στην εξαγορά της από την Πειραιώς, θα διαπιστώσει  πως υπάρχουν τεράστια κενά που γεννούν ερωτήματα. Μόνο η διοίκηση Παντελάκη  έχει ευθύνες από τις παλιές αμαρτίες…; Με τι αντάλλαγμα ο κ. Σάλλας επωμίστηκε κόκκινα  δάνεια, επιβαρύνοντας τους καταθέτες και τους μετόχους  της τεράστιας πλέον, τράπεζας του; Τι θα συμβεί αν αποκαλυφθεί ότι η δανειοδότηση των κομμάτων εμπίπτει στους ίδιους ακριβώς σκανδαλώδεις όρους με αυτούς του Τ.Τ; 
Εάν λοιπόν  θελήσουν κάποτε οι εισαγγελείς να ξηλώσουν όλο το σύστημα – γιατί μόνο αυτοί μπορούν να το κάνουν – από την ΑΤΕ, πρέπει να ξεκινήσουν. Δυναμικά και με διάρκεια, μπορούν να ξεδιπλώσουν το κουβάρι, φτάνοντας στους βασικότερο υπαίτιο όλων, την κομματοκρατία. 
 
Προς στιγμήν, ανεχόμαστε το δούλεμα και παρακολουθούμε το ξεκαθάρισμα λογαριασμών εναντίον Κοντομηνά και Φιλιππίδη. Αλλού βρίσκονται οι μεγάλοι ένοχοι και πρέπει να πληρώσουν. Γιατί είναι θλιβερό και απάνθρωπο να απειλούν  τον ταλαίπωρο πολίτη με κατασχέσεις, όταν  οι μεγαλύτερες περιουσίες των «ατσαλάκωτων»  χτίστηκαν πάνω σε θαλασσοδάνεια και επιχορηγήσεις.  
 
Ανδρέας Ζαμπούκας

"Γεννήθηκα στην Καρδίτσα το 1969. Mεγάλωσα στην «Άγρια Δύση» της θεσσαλικής επαρχίας. Σπούδασα κλασική φιλολογία και ζω στην Αθήνα. Πιστεύω στον "δυνατό" άνθρωπο, στο ανήσυχο άτομο και στον συνειδητοποιημένο πολίτη, αν και βλέπω ξεκάθαρα τις σύγχρονες δημοκρατίες εγκλωβισμένες σε ένα ελεγχόμενο σύστημα εξουσιών. Μη έχοντας  άλλη επιλογή,«φαντασιώνομαι» κοινωνίες συμμετοχικότητας όπου οι πολίτες θα είναι αυτεξούσια μέλη και θα αποφασίζουν καθημερινά για την τύχη τους. "

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

0
τους όρους και τις συνθήκες.
επιστροφή στην κορυφή
arriton2
© 2013, arriton.gr