Menu

 

logoidea

Πού οδηγείται πραγματικά ο ΟΑΕΕ; Toυ Άγη Βερούτη και Γιώργου Φλωρά

Λέγεται ότι στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, θα ασχοληθούν μόνον με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υπολογισμένων (δήθεν) οφειλών.
 
Συγκεκριμένα:
 
-οι χρεώσεις ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για τα χρόνια που απαγορευόταν η πρόσβαση των οφειλετών σε αυτήν δεν θα αφαιρεθούν από το κεφάλαιο της χρεωμένης οφειλής.
 
-τα εξωπραγματικά πρόστιμα για οφειλή κάποιου προς τον εαυτό του δεν θα αφαιρεθούν συνολικά, αλλά μόνο μερικώς.
 
-το ύψος των τρεχουσών εισφορών δεν θα μειωθεί.
 
Η πρόταση ρύθμισης για τον ΟΑΕΕ, όπως φημολογείται, είναι μια ληστεία σε 100 ή 72 δόσεις, όπου ένα κράτος φέρεται ως απατεώνας, και εκβιάζει τα θύματά του για να τους πάρει αχρεωστήτως όσα πιο πολλά λεφτά μπορεί.
 
Λεφτά που αυθαίρετα χρεώνει το ασφαλιστικό ταμείο τους, χωρίς να υπολογίζει ότι τα χρήματα που βάζει στο συνταξιοδοτικό του λογαριασμό καθένας, είναι δικά του χρήματα και όχι του κράτους! Χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς για το γεγονός ότι για υπηρεσίες υγείας έχουν χρεώσει 95 ευρώ μηνιαίως για περίοδο στην οποία το ταμείο απαγόρευε την πρόσβαση σε αυτές στον ανασφάλιστο! Γι’αυτό και τον ονομάζει “ανασφάλιστο”: διότι δεν είναι ασφαλισμένος!
 
Δηλαδή, αν κάποιος είναι 5 χρόνια ανασφάλιστος τότε (για τους 60 μήνες) τού χρεώνει το ταμείο αυτασφάλισής του 5.700 ευρώ που δεν χρωστάει, διότι στο διάστημα που ήταν ανασφάλιστος δεν είχε πρόσβαση σε αυτή την υπηρεσία, και επιπροσθέτως του χρεώνει και τόκους και πρόστιμα για αυτό το ποσόν!
 
Αν μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία συνέχιζε και έστελνε τιμολόγια με χρεώσεις για ασφάλιση υγείας, σε έναν πρώην ασφαλισμένο σε αυτήν πελάτη της, που όμως λόγω μη-πληρωμής των ασφαλίστρων δεν καλύπτεται πια, τότε ο εισαγγελέας θα της έβαζε λουκέτο. Οι αγωγές εναντίον της εταιρίας θα πέφτανε βροχή. Σε σύντομο δε χρόνο η εταιρία αυτή θα έχανε την άδεια λειτουργίας της από την Τράπεζα της Ελλάδος.
 
Όταν όμως αυτούσιο το παραπάνω σενάριο το πράττει ένα κρατικό ταμείο, όπως τα κρατικά ταμεία αυτασφάλισης, τότε σύσσωμη η δικαστική εξουσία κάνει ότι δεν βλέπει!
 
Σύσσωμη η δικαστική εξουσία αρνείται το ρόλο της να επιβάλει το δίκαιο στην αδικοπραγία αυτήν, και γίνεται απλά ένα εκτελεστικό όργανο που επιβάλλει το νόμο! Ακόμα και αν ο ψηφισμένος νόμος είναι αντισυνταγματικός και άδικος, ακόμα και αν ο νόμος είναι από την περίοδο της Δικτατορίας του ‘67 και άρα δεν έχει ψηφιστεί από καμία νόμιμη βουλή Ελλήνων!
 
Οι βουλευτές που θα ψηφίσουν για τη ρύθμιση με τις 72-100 δόσεις, χωρίς όμως την αφαίρεση της παράνομης και ανήθικης απαίτησης από το κράτος εναντίον των ανασφάλιστων, δεν θα λογισθούν ως λιγότερο απατεώνες από τους θιγόμενους αλλά ούτε από τον υπόλοιπο ελληνικό Λαό. Ορίστε κάτι να σκεφτεί κάποιος πριν ψηφίσει, ενόψει μάλιστα επικείμενων εθνικών εκλογών λόγω λήξης της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας σε λίγους μήνες.
 
Το χειρότερο είναι όμως, ότι χωρίς τη δραστική μείωση των τρέχοντων εισφορών, δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί το σύστημα ποτέ! Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από το αν η προτεινόμενη ρύθμιση θα περιλαμβάνει ή όχι τα ποσά των αχρεωστήτως χρεωμένων και μη παρεσχημένων υπηρεσιών υγείας.
 
Πριν λίγες ημέρες έγινε μια άτυπη δημοσκόπηση από την κίνηση για τον ΟΑΕΕ “Συμμετέχω και εγώ, η Ισχύς εν τη Ενώσει” η οποία αποδεικνύει την ανεδαφικότητα της προτεινόμενης ρύθμισης:
 
 
Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διεξήχθη από τις 3/10/2014 (ώρα 18:00) ως τις 7/10/2014 (ώρα 17:00). Συλλέχθηκαν ηλεκτρονικά 1123 απαντήσεις από οφειλέτες του ΟΑΕΕ από όλη την Ελλάδα.
 
Τα συμπεράσματα συντριπτικά κατά της επιτυχίας και της νέας, πολλά υποσχόμενης ρύθμισης των 72-100 δόσεων.
 
Το 96% των ερωτηθέντων δεν θα μπορέσει να μπει στη νέα ρύθμιση, με βασική αιτία τις υψηλές τρέχουσες εισφορές. Και αυτό χωρίς να υπολογιστούν άλλοι όροι των ρυθμίσεων, όπως προκαταβολή ή να είναι εξοφλημένο το τρέχον έτος κλπ.
Υπολογίζοντας με βάση τον μέσο όρο του τι θα μπορούσαν να καταβάλλουν, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση είπαν ότι θα έδιναν το έτος περίπου 2.300.000€ στον ΟΑΕΕ, έναντι 8.431.000€ που θα ζητάει ο ΟΑΕΕ με την νέα ρύθμιση, στην οποία αδυνατούν να μπούνε, ανεξαρτήτως απειλών για κατασχέσεις και προσωποκράτηση.
 
Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι οι οφειλέτες θέλουν και μπορούν να δώσουν χρήματα στον ΟΑΕΕ, για τις τρέχουσες εισφορές και τα οφειλόμενα, σημαντικά όμως μικρότερα ποσά από αυτά που σκέφτονται να απαιτήσουν η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τρόικα.
 
Συμπερασματικά, η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών ανασφάλιστων απέκτησαν πρόβλημα πληρωμής των υψηλών εισφορών μέσα στην κρίση. Αυτό συνέβη γιατί οι κυβερνήσεις της κρίσης δεν ακολούθησαν την οδηγία της Τρόικας να μειώσουν εγκαίρως τις εισφορές, αντίθετα συνέχιζαν να αυξάνουν τις κατηγορίες ασφάλισης ακόμα και για εκείνους που ήταν ανασφάλιστοι γιατί αδυνατούσαν να πληρώνουν τις υψηλές εισφορές, λόγω κατακρήμνισης του εισοδήματός τους!
 
Παρ’όλα αυτά, ακόμα και εκείνοι που είναι σήμερα ανασφάλιστοι, είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στη διάσωση του ταμείου τους σε μια δίκαια βάση και ανάλογα με τις πραγματικές τους οικονομικές δυνατότητες.
 
Το 87% του δείγματος έχει την οικονομική δυνατότητα να δίνει ως 300 ευρώ το μήνα συνολικά, εισφορές συν ρύθμιση, όμως το προτεινόμενο από την κυβέρνηση μοντέλο ρύθμισης τού βγάζει συνολικά πάνω από 750 ευρώ μηνιαίως. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα μπορεί να συμμετέχει στην προτεινόμενη ρύθμιση!
 
Ταυτόχρονα προκύπτουν δυο καυτά ερωτήματα:
 
Ποιος δεν θέλει να σωθούν τα ταμεία, και στήνει μη-ρεαλιστικές ρυθμίσεις, που τελικά θα αφορούν μόνο το 4% των σημερινών ανασφάλιστων;
 
Ποιες ιδιωτικές εταιρίες θα ωφεληθούν οικονομικά από την παράνοια στην αυτασφάλιση και τις συντάξεις των αυτασφάλιστων Ελλήνων, και από την προαναγγελθείσα επαπειλούμενη κατάρρευση των ταμείων τους;
 
Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos (http://www.twitter.com/Agissilaos)
 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Δημοσιευτηκε και στο capital.gr
Άγης  Βερούτης

Είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός με μεταπτυχιακά στην Οικολογική βιομηχανική παραγωγή. Γεννήθηκα το 1964 στο Μιλάνο της Ιταλίας και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία όπου έζησα συνολικά δεκαεφτά χρόνια. Εκεί εργάστηκα ως διοικητικός σύμβουλος στρατηγικής στις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κόσμο, σε κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς στους οποίους περιλαμβάνεται το "Προεδρικό Συμβούλιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη" επί Προέδρου Κλίντον και ως Επισκέπτης Λέκτορας με αντικείμενο την περιβαλλοντικά υπεύθυνη διοίκηση επιχειρήσεων και την Αειφόρο Ανάπτυξη, σε Αμερικανικά πανεπιστήμια και business schools.Στην Ελλάδα επέστρεψα το '99 από νοσταλγία, και προσλήφθηκα ως διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής μιας πολυεθνικής στο χώρο της Υγείας, αναλαμβάνοντας 5 χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Το 2003 ξεκίνησα να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της παροχής υπηρεσιών και του Ίντερνετ. Είμαι μικρομεσαίος επιχειρηματίας.Γράφω και δημοσιεύω τις σκέψεις μου από το 2010, θεωρώντας καθήκον μου να ενημερώσω όσους περισσότερους Έλληνες μπορώ, αναλύοντας κάποια σημαντικά θέματα που έχουν διαστρεβλωθεί, και στηλιτεύοντας τις αιτίες της εξαθλίωσης της μεσαίας τάξης. Κείμενά μου έχουν αναδημοσιευτεί σε περισσότερα από 16.000 blogs..Μου αρέσει να διαβάζω, να γράφω, να ταξιδεύω, να ζωγραφίζω, και να περνάω χρόνο με τη γυναίκα μου και τα τρία παιδιά μου.

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

0
τους όρους και τις συνθήκες.
επιστροφή στην κορυφή
arriton2
© 2013, arriton.gr