Menu

 

logoidea

Βασίλης Παζόπουλος

Βασίλης Παζόπουλος

Ο μύθος ότι βγάζεις εύκολα λεφτά, με έκανε να ασχοληθώ με το χρηματιστήριο. Φανταζόμουν τον εαυτό μου να κάθεται τεμπέλικα στην αιώρα, ευτυχισμένος όπως το ζουζούνι που ζεσταίνεται στον ήλιο, να κερδίζω χρήματα πατώντας τα κουμπάκια στο λάπτοπ. 
Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν ήταν καθόλου απλό. Μου πήρε 20 χρόνια δύσκολου και επίπονου αγώνα, ατελείωτα ξενύχτια, άπειρες εργατοώρες μελέτης, αλλά τελικά σαν άλλος Οδυσσέας, έφτασα στην Ιθάκη μου.
Δραπετεύοντας από τις μεγαλουπόλεις, εγκαταστημένος πλέον στην όμορφη Κρήτη, είμαι ένας Επενδυτής Χωρίς Σύνορα… 

 vpazopoulos@gmail.com    https://www.facebook.com/ependytes

 

 

 

 

Ο δεκάλογος των νέων επενδυτών. Του Βασίλη Παζόπουλου

Οι αρχάριοι μικροεπενδυτές είναι σαν τους έφηβους που παίρνουν το αυτοκίνητο του μπαμπά στα κρυφά, πριν πάρουν μαθήματα και δίπλωμα οδήγησης. Πρώτα εφαρμόζουν το μουαγιέν, πριν καν ακούσουν για το stop loss. Αγοράζουν και πουλάνε επειδή έχουν μια πληροφορία και όχι επειδή βλέπουν κάποιο κινητό μέσο όρο ή ένα ισολογισμό. 
 
Δεν έχουν ενημερωθεί, πόσω μάλλον εκπαιδευτεί ότι η αγορά είναι δύσκολη και αδυσώπητη. Δεν έχει προλάβει να τους εμφυσήσει κάποιος τη νοοτροπία που διαφοροποιεί τον τζογαδόρο, από τον επενδυτή. 
 
Γιατί ο τζογαδόρος είναι θέμα χρόνου να χάσει. 
 
Εντολή 1 
Είναι προτιμότερο να χάσεις στην αρχή 
 
Δεν έχει σημασία με ποιο κριτήριο επιλέγετε τον χρηματιστηριακό τίτλο της αρεσκείας σας. Είτε είναι από τεχνική ανάλυση, είτε τα αποτελέσματα χρήσης τριμήνου, είτε διαβάζοντας τις αστρολογικές προβλέψεις. Όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Απαιτούν σεβασμό στις δυνάμεις της αγοράς. Η αγορά είναι όπως η φωτιά. Αν είσαι συνετά κοντά, σε ζεσταίνει. Αν πλησιάσεις πολύ, σε καίει. 
 
Αν οι πρώτες σας κινήσεις είναι επιτυχημένες, η τύχη του πρωτάρη όπως λέγεται, είναι το χειρότερο που μπορείτε να πάθετε. Θα νομίζετε ότι βγαίνουν εύκολα χρήματα, ότι είστε μεγάλο ταλέντο, γκουρού των αγορών. Μέχρι που η προσγείωση σας θα είναι απότομη. 
 
Εντολή 2 
Πάρτε τις απώλειες σας 
 
Να δέχεστε την απώλεια. Είναι μέρος του παιχνιδιού. Αν η κίνηση σας δεν πάει καλά, να την σταματήσετε. Να προχωρήσετε στην επόμενη κίνηση αντί να προσπαθήσετε να έρθετε στα λεφτά σας. Η σκέψη πως δεν είναι δυνατόν να χάσετε, γιατί η ιδέα σας ήταν περίφημη, δεν είναι μόνο ηλίθια εγωιστική. 
 
Είναι καταστροφική. 
 
Ορισμένοι ακολουθούν μια εξωφρενική θεωρία, πως όταν η τοποθέτηση τους χάνει, δεν πειράζει. Δεν πρόκειται για πραγματικές απώλειες, αλλά για λογιστικές. Πραγματικές θα γίνουν όταν πουλήσουν. 
 
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καταστραφείτε. Η πρόσφατη εμπειρία των άλλοτε πανίσχυρων ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. 
 
Εντολή 3 
Η γνώση είναι δύναμη 
 
Όταν ακούω να τονίζεται η λέξη ελπίδα, όπως στη φράση «ελπίζω η μετοχή που έχω αγοράσει να αρχίσει να ανεβαίνει για να φτάσει στα χρήματα που έδωσα να την αποκτήσω», κουνάω το κεφάλι με συγκατάβαση. 
 
Μην «ελπίζετε» για τίποτα. Η ελπίδα είναι συναίσθημα. Το χρηματιστήριο ποτέ δεν κερδίζει όποιος ενεργεί με βάση το συναίσθημα. Η ελπίδα και η προσευχή είναι εξαιρετικά για τη θρησκεία, όχι για το χρηματιστήριο. Η δουλειά και οι γνώσεις θα σας κάνουν να κερδίσετε, όχι η ελπίδα. 
 
Όταν με ρωτούν ποιο είναι το σημαντικότερο στοιχείο που χρειάζεται να έχει κάποιος για να κερδίσει στο χρηματιστήριο και τους απαντάω πως είναι η μελέτη, συνήθως με κοιτάνε σαν να είμαι κάποιο είδος ντεμοντέ δασκάλου που ζητάει πάρα πολλά, σε αυτό το πολυάσχολο κόσμο στον οποίο ζούμε. 
 
Δεν έχετε το χρόνο; Δώστε να αναλάβει τα χρήματα σας κάποιος άλλος. 
Δεν καταλαβαίνετε πώς να διαβάσετε ένα ισολογισμό; Ρωτήστε, ζητήστε βοήθεια. 
 
Κάποιοι ασχολούνται με την έρευνα και την ανάλυση κάθε ημέρα. Αφιερώνουν άπειρες ώρες στην μελέτη. Είναι δυνατόν να ανταγωνιστείτε στο τρέξιμο κάποιον που κάνει καθημερινά εντατική προπόνηση; 
 
Εντολή 4 
Μην βασίζεστε σε εμπιστευτικές πληροφορίες 
 
Όλοι έχουμε ακούσει την «εμπιστευτική» πληροφορία. Όλοι θέλουμε να το πιστέψουμε, γιατί όλοι θέλουμε να βγάλουμε γρήγορα και ξεκούραστα λεφτά. 
 
Οι πληροφορίες είναι σαν το καζίνο. Μπορεί να σταθείς τυχερός μία ή δύο φορές. Αλλά όσο περισσότερο καιρό τις εμπιστεύεσαι, οι πιθανότητες να αποτύχεις αυξάνουν με γεωμετρικό βαθμό. Ακούγεται κυνικό, αλλά έτσι έχει δείξει η πράξη. 
 
Μελετήστε σκληρά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όποιος λέει πως βγαίνουν εύκολα λεφτά από το χρηματιστήριο, είτε αφελής είναι, είτε απατεώνας. Το μόνο μέρος όπου η επιτυχία έρχεται πριν από τον μόχθο, είναι στο λεξικό. 
 
Εντολή 5 
Να είστε υπομονετικοί 
 
Δεν τα παίζουμε όλα για όλα. Δεν επενδύουμε όλα τα χρήματα που διαθέτουμε. 
Αφενός γιατί ίσως χρειαστούμε κάποια χρήματα για μία ανάγκη και δεύτερον για να τοποθετήσεις μεγαλύτερα ποσά πρέπει να είσαι ψυχολογικά προετοιμασμένος για μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Αυτό αποκτάται μόνο μετά από χρόνια συναλλαγών. 
 
Ο χώρος των χρηματιστηριακών επενδύσεων πάντα προσφέρει ευκαιρίες. Το καλό είναι πως αν χάσετε μια ευκαιρία, δεν σας κοστίζει τίποτα. Υπάρχει βέβαια το κόστος ευκαιρίας που λένε οι οικονομολόγοι, αλλά δεν χάνετε χρήματα. 
 
Εντολή 6 
Οι άσχετοι χάνουν 
 
Στην Wall Street λένε «bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered». Σε ελεύθερη μετάφραση: στην άνοδο μπορείς να κερδίσεις χρήματα, στην πτώση μπορείς να κερδίσεις χρήματα, αλλά σε οποιεσδήποτε συνθήκες οι ατζαμήδες θα χάνουν. 
 
Οι αγορές είναι φτιαγμένες ώστε να παίρνουν χρήμα από τους αδαείς και να το μοιράζουν στους γνώστες 
 
Εντολή 7 
Η γενική αποτίμηση της αγοράς
 
Η εμπειρία έχει αποδείξει πως σε κάθε στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες υπερεκτιμημένες, δίκαια αποτιμημένες και υποτιμημένες μεμονωμένες μετοχές. 
 
Δεν πρέπει όλες οι μετοχές να αποτιμώνται σύμφωνα με το γενικό επίπεδο τιμών της συνολικής αγοράς. 
 
Παρ ΄όλα αυτά, υπάρχει αξία στην κατανόηση της τρέχουσας αποτίμησης της γενικής αγοράς. Προειδοποιεί τον συνετό επενδυτή για τις δυνατότητες και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει. 
 
Εντολή 8 
Καλή εταιρία δεν σημαίνει καλή μετοχή 
 
Είναι άλλο το σκεπτικό και η φιλοσοφία όταν αγοράζετε μία ολόκληρη εταιρία και άλλο αν αγοράζετε λίγες μετοχές από αυτήν. Δεν έχει έννοια να αγοράσετε πανάκριβα μετοχές μιας εταιρίας μόνο και μόνο επειδή είναι γνωστή. 
 
Το σημαντικότερο από όλα είναι η χρονική στιγμή που θα τοποθετηθείτε. Μια εταιρία που έχει ζημιές και οι περισσότεροι έχουν απομακρυνθεί όλοι από αυτήν, ίσως είναι η καλύτερη στιγμή να αγοράσετε. Μπορεί εκείνη την περίοδο να βγάλει κάποιο καινοτόμο προϊόν που να την ξαναφέρει σε τροχιά κερδοφορίας. 
 
Εντολή 9 
Η σύνθεση του χαρτοφυλακίου 
 
Δεν βάζουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Αυτό είναι ίσως η παλαιότερη επενδυτική συμβουλή που έγινε ποτέ. Αυτό δεν αναιρεί ούτε τη διαχρονική αξία της, ούτε την πραγματικότητα: Ότι δηλαδή συχνά την αγνοούν οι επενδυτές, μέχρι να είναι πολύ αργά. 
 
Εντολή 10 
Συνεργασίες και κοινωνικός περίγυρος 
 
Επενδύετε σε προϊόντα που καταλαβαίνετε. Συνεργαστείτε με ανθρώπους που μπορείτε να εμπιστευτείτε και έχουν ένα επιτυχημένο ιστορικό. Όποιος λέει ότι μπορεί να προβλέψει στο χρηματιστήριο με βεβαιότητα, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν αξίζει την εμπιστοσύνη σας. Ποιος θα πάρει στα σοβαρά ένα μετεωρολόγο που θα προβλέψει πως σε 10 ημέρες και 5 ώρες, η θερμοκρασία θα είναι 20,4 βαθμοί κελσίου; 
 
Ενώ είναι ωραίο συναίσθημα, να εμπιστεύεστε τον επενδυτικό σας σύμβουλο, δεν παύει να είναι επικίνδυνο να παραιτηθείτε από κάθε ευθύνη για την πορεία του χαρτοφυλακίου σας. Συχνά οι επενδυτές δεν κάνουν ερωτήσεις, μέχρι να υπάρξει αναταραχή. Ίσως τότε να είναι αργά. Τα χρήματα σας μπορεί να έχουν ήδη χαθεί. 
 
*Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής. 
 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Δημοσιεύτηκε και στο www.capital.gr

Yπάρχουν μετοχές που δεν χάνουν την αξία τους.

Του Βασίλη Παζόπουλου.
Πώς είναι δυνατόν ένα χρηματιστήριο, ειδικά στις μέρες μας να θεωρείται «ασφαλής» επένδυση, πλέοντας πάνω στα άγρια κύματα της παγόσμιας οικονομικής τρικυμίας;
Πώς θα μπορούσε ένας επενδυτής χαμηλού ρίσκου, που θέτει την ασφάλεια του κεφαλαίου του πάνω από το ρίσκο του γρήγορου και εύκολου κέρδους, να εμπιστευθεί μια χρηματιστηριακή αγορά;
 
Σήμερα θα μιλήσουμε με απτά παραδείγματα, όχι με θεωρητικές αναλύσεις. Θα πάρουμε δυο από τις μεγαλύτερες εταιρίες του αμερικάνικου χρηματιστήριου, που αποτελούν σύμβολο της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ Πρόκειται για τις Coca Cola και τον άμεσο ανταγωνιστή της, την Pepsi. Τις επιλέξαμε, καθώς αφενός μεν είναι γνωστές σε όλους μας, αφετέρου δε η «συμπεριφορά» τους έναντι των μετόχων είναι ενδεικτική της νοοτροπίας πολλών μεγάλων αμερικανικών εταιριών.
 
Coca Cola
 
Η Coca-Cola Company δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία μη αλκοολούχων ποτών, κυρίως ανθρακούχα αναψυκτικά, σε όλο τον κόσμο.
Στις ΗΠΑ, κάθε αμερικανός καταναλώνει περίπου 400 μερίδες προϊόντων της Coca Cola ανά έτος. Δηλαδή αντιστοιχεί σε παραπάνω από ένα αναψυκτικό την ημέρα, κάθε ημέρα.
Στην Κίνα, ωστόσο, οι καταναλωτές λαμβάνουν μόλις 34 αναψυκτικά ανά έτος, ενώ στην Ινδία μόλις 11
 
Δεν χρειάζεται να είσαι το μεγαλύτερο τσακάλι στην διοικηση επιχειρήσεων για να αντιληφθείς τις μεγάλες δυνατότητες κερδών που έχει η Coca-Cola αν αυξήσει την παρουσία της σε αναδυόμενες αγορές όπως της Ασίας, με πάνω από 2 δισεκατομμύρια καταναλωτές. Πράγματι, έχουν εστιάσει εκεί την προσοχή τους.
Είναι κάτι που δήλωσε ο ίδιος ο CEO, Muhtar Kent, σχετικά με το όραμά του για την εταιρία που διοικεί :
«Νομίζω ότι για την Coca-Cola, αν δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε ισορροπημένη ανάπτυξη τόσο στον αναδυόμενο κόσμο, όσο και στις δυτικές ανεπτυγμένες αγορές, τότε δεν θα καταφέρουμε την επίτευξη του οράματός μας για διπλασιασμό της επιχείρησής μας. Να κάνουμε δηλαδή τα έσοδα μας 200 δισεκατομμύρια δολάρια, από 100, μέσα στην επόμενη δεκαετία».
Με άλλα λόγια, ο Τουρκοαμερικανός διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας όχι μόνο δεν επαναπαύεται στην πρωτοκαθεδρία του κλάδου του και στην εντυπωσιακή κερδοφορία της επιχείρησης, αλλά σκοπεύει να διπλασιάσει τα μεγέθη της σε δέκα χρόνια!
 
Αξίζει να αναφέρουμε πως η Coca Cola, δεν είναι μόνο μια μηχανή που παράγει αναψυκτικά και κέρδη. Διαθέτει ένα αναπτυγμένο ερευνητικό τμήμα στο οποίο αναπτύσσονται καινοτόμα προιόντα και λύσεις. Αξίζει εδώ να αναφερθούμε στην εντυπωσιακότερη προσπάθεια από όλες, που αναφέρθηκε ο διευθύνοντας σύμβουλος της στο πρόσφατο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός. Πρόκειται για την έρευνα, για την παραγωγή της κόκα κόλα χωρίς νερό! Δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε το λόγο. Στο μέλλον το πόσιμο νερό είναι πιθανό να μην επαρκεί για της ανάγκες του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να γίνει ακριβό και δυσεύρετο. Ιδιαίτερα δε, στις αναδυόμενες αγορές στις οποίες στοχεύει αυτη τη στιγμή η εταιρία.
 
Πέρα όμως από τη γενικότερη δυναμική της, ας δούμε μερικά «χειροπιαστά» οικονομικά στοιχεία της εταιρίας.
Η Coca Cola έχει μερισματική απόδοση 2,80%. Θεωρείται δε η αδιαφιλονίκητη ηγέτιδα δύναμη στις διανομές μερισμάτων.
Η εταιρία κατέχει ένα άπιαστο ρεκόρ. Καταβάλει αδιάλειπτα μερίσματα στους μετόχους της από το 1893 - κι όχι μόνο αυτό. Τα αυξάνει συνχώς επί 50 συναπτά έτη! 
 
Ενδεικτικό είναι πως η ετήσια καταβολή μερίσματος αυξάνεται κατά 10% ετησίως  την τελευταία δεκαετία.
Δεν είναι τυχαίο που ο Warren Buffett, το μεγαλύτερο επενδυτικό μυαλό στις μέρες μας, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της
 
Pepsi 
 
Σε ποιά κατάσταση βρίσκεται άραγε ο ανταγωνιστής της Coca Cola, η Pepsi;
Για πολλούς η εταιρία δείχνει εδώ και χρόνια να χάνει συνεχώς έδαφος, ενώ πολλοί ακόμα θεωρούν πως δεν έχει τη δυναμική να ανταγωνιστεί ευθέως την «αυτοκράτειρα» Coca Cola. Ωστόσο, σε μια αχανή παγκόσμια αγορά μη αλκοολούχων ποτών, υπάρχει άφθονος χώρος για να αναπτυχθούν και να κερδοφορήσουν δυο εταιρίες. Κι αν μια εταιρία έχει την «εξυπνάδα» να ανιχνεύει νέες αγορές και να ελίσσεται αποτελεσματικά, όπως κάνει Pepsi, τότε μπορεί να δει τα κέρδη της να αυξάνονται σταθερά χρόνο με το χρόνο. 
 
Η PepsiCo εκτός από τα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα ποτά που είναι γνωστά σε όλους, κατασκευάζει και εμπορεύεται διάφορα τρόφιμα και σνακ, σε όλο τον κόσμο.
Η εταιρία έχει επικεντρωθεί στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των μη-ανθρακούχων αναψυκτικών, πετυχαίνοντας διάνα. Η εισαγωγή στο πορτοφόλιο της προιόντων όπως του Aquafina, του Gatorade και του τσαγιού Lipton ήταν ιδιαίτερα επιτυχής. Παράλληλα, έχει αρχίσει να δίνει έμφαση στον τομέα της υγείας και της ευεξίας. Το τμήμα έρευνας και τεχνολογίας της εστιάζει στην μείωση της ποσότητας λιπαρών στα σνακ.
 
Μια ακόμα σημαντική πηγή αύξησης κερδών προβλέπεται να προέλθει από τις συνέργειες που σχετίζονται με τις εξαγορές των εμφιαλωτών της. Ο στόχος διπλός: Πρώτον και βασικότερον, η μείωση του κόστους από αυτόν τον νευραλγικό τομέα. Δεύτερον, η χρήση των δικτύων διανομής των εμφιαλωτών για την προώθηση άλλων προϊόντων της όπως π.χ σνακ και τρόφιμα. Το εγχείρημα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
 
Ακόμα και η δεύτερη θέση που κατέχει παγκοσμίως η εταιρία, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως ...προσόν. Ο λόγος απλός: Ο δεύτερος  καταβάλει πάντα προσπάθεια για να γίνει πρώτος, ενώ αντίθετα ο πρώτος συχνά επαναπαύεται στις δάφνες του.
 
Η εταιρεία διανέμει μέρισμα το οποίο αυξάνεται αδιαλείπτως επί 38 συνεχόμενα έτη, ενώ η μέση αύξηση των κερδών ανά μετοχή ετησίως από το 2001, είναι πάνω από 12%
Κι όχι μόνο αυτό. Κατά την τελευταία δεκαετία, η PepsiCo προβαίνει σε επαναγορά ιδίων μετοχών 1% κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο.
 
Συμπέρασμα
 
Η αμερικάνικη οικονομία παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο – κι έτσι είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν πολλές εταιρίες που συνδυάζουν υψηλό μέρισμα και ανάπτυξη. Υπάρχουν και άλλες εταιρίες, εκτός από τις δύο που αναφέραμε σήμερα, που δίνουν μέρισμα για πάνω από 100 χρόνια συνεχόμενα. Ούτε οι δύο  παγκόσμιοι πόλεμοι, ούτε το κραχ του 1929, ούτε οποιαδήποτε άλλη άσχημη συγκυρία στάθηκε ικανή να τις εμποδίσουν.
Η Wall Street καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες εκείνων που δεν θέλουν πολλές χρηματιστηριακές “συγκινήσεις”, αποφεύγουν να διακινδυνεύσουν και απλά προσδοκούν μια καλή μερισματική απόδοση. Δεν έχουν παρά να συγκρίνουν, να παρακολουθήσουν, να μιλήσουν με τους κατάλληλους συμβούλους και να επιλέξουν αυτό που τούς ταιριάζει ως επενδυτικό προφίλ.
 

Επενδύοντας στο μέλλον.

 Του Βασίλη Παζόπουλου.
 
Στις ΗΠΑ τα περισσότερα μακροοικονομικά στοιχεία εμφανίζουν θετική πορεία από το 2009 και μετά. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους γίνονται ενεργειακά αυτάρκεις, ενώ εκμεταλλευόμενοι την υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακή παιδεία σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές αμοιβές και τις ευνοϊκές συνθήκες ανέλιξης,  συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τα καλύτερα μυαλά. 
 
Δεν είναι τυχαίο πως απολαμβάνουν ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα στο θέμα της τεχνολογικής ανάπτυξης και του ανταγωνισμού.  Υπάρχουν τεχνολογικοί τομείς που μπορεί να θυμίζουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όμως οι εφαρμογές τους αναμένεται να μπουν σύντομα στην καθημερινότητά μας, αλλάζοντάς την ριζικά.
 
Βιοτεχνολογία
 
 
Φανταστείτε τι καλά που θα ήταν, να αγοράσουμε μετοχές κάποιας φαρμακευτικής εταιρίας και την επόμενη ημέρα να ανακοινώσει πως ανακάλυψε το φάρμακο για τον καρκίνο που θα θεραπεύσει εκατομμύρια ασθενείς.
Όνειρο;  Όχι και τόσο μακρινό. 
Η Wall Street μας δίνει αυτήν την δυνατότητα.
 
Η επιστήμη έχει προχωρήσει σε μια νέα εποχή με την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου DNA. Οι ανακαλύψεις στην ιατρική είναι ραγδαίες. Η γήρανση του πληθυσμού και οι επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, εξασφαλίζουν την αυξανόμενη ζήτηση για τα φαρμακευτικά προϊόντα.
 
Τρισδιάστατη Εκτύπωση
 
 
Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, λειτουργούν με την ίδια λογική που λειτουργούν οι σημερινοί συνηθισμένοι εκτυπωτές. Μόνο που στη θέση του μελανιού χρησιμοποιείται άλλο υλικό, όπως μέταλλο σε σκόνη ή πλαστική ίνα.
Στην αρχή φτιάχνεται ένα λεπτό στρώμα, μετά άλλο ένα λεπτό  στρώμα από πάνω του, μετά άλλο ένα, μέχρι που προκύπτει ένα τρισδιάστατο αντικείμενο. Ένα πραγματικά τρισδιάστατο αντικείμενο. Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε προϊόν, από μηχανικά μέρη μέχρι κοσμήματα
 
Ήδη κυκλοφορούν τρισδιάστατοι εκτυπωτές που μπορούν να κατασκευάζουν αντικείμενα σε τρεις διαστάσεις. Έχουμε μπει στην νέα βιομηχανική εποχή όπου οι μηχανές μπορούν να παρασκευάσουν πολύ διαφορετικά αντικείμενα, σε ένα μόλις εργοστάσιο, σε μία μόνο γραμμή παραγωγής.
 
 
Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αναφερόμενος στις τρισδιάστατες εκτυπώσεις, ισχυρίζεται πως θα φέρουν την επανάσταση στον τρόπο που κάνουμε σχεδόν τα πάντα.
 
Αναγνώριση Φωνής
 
 
Ένας τομέας που μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις ηλεκτρονικές συσκευές, είναι αυτός της αναγνώρισης φωνής. Συγκεκριμένα με τις εφαρμογές που έχουν προχωρήσει τόσο τεχνολογικά, που έχουνε περάσει  πλέον σε όρους τεχνητής νοημοσύνης.
 
Πιθανότατα θα έχετε δει εικόνες από τα επόμενα smartphone που σχεδιάζει η Αpple και η Google. Έχουν την μορφή ρολογιού ή γυαλιών. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως δεν θα υπάρχει χώρος να πληκτρολογούμε εντολές. Αναγκαστικά θα ενεργοποιούνται μόνο με τη φωνή, γιατί είναι πολύ μικρά για να πληκτρολογηθούν σε αυτά εντολές.
Ειδικά η Apple, μας έχει προειδοποιήσει πως το επόμενο iphone δεν θα διαθέτει κανένα πλήκτρο. Όλα θα γίνονται με φωνητικές εντολές.
 
Δεν είναι όμως μόνο τα smartphones που έχουν ενσωματωμένη αυτήν την τεχνολογία. Τα πολυτελή αυτοκίνητα επίσης. Μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως η Ford, η BMWκ.α. προσθέτουν αυτήν την τεχνολογική ευκολία, ικανοποιώντας τους απαιτητικούς πελάτες τους που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να την αποκτήσουν.
 
Η δυνητική αγορά είναι τεράστια. Εκτός από τις νέες συσκευές που αναμένεται να βγουν  στα επόμενα ένα - δύο χρόνια, δηλαδή τα iWatch ή τα Google γυαλιά, είναι λογικό να αναμένει κανείς ότι μέσα σε πέντε χρόνια, όλα τα smartphones, τηλεοράσεις, υπολογιστές, ταμπλέτες, GPS, κονσόλες παιχνιδιών, θα πωλούνται με αυτήν την τεχνολογική διευκόλυνση.  
 
Οι κυρίαρχες εταιρίες του κλάδου είναι η Google και η Nuance.
 
Η πρώτη δεν έχει ανάγκη από συστάσεις. Δεδομένου ότι η ομάδα έρευνας της είναι πραγματικά ταλαντούχα, είναι πολύ πιθανό ότι σε ένα ή δύο χρόνια, η Google θα είναι πολύ ανταγωνιστική σε αυτόν τον τομέα.
Η Nuance από την άλλη είναι μια μικρή σχετικά εταιρία, για τα μεγέθη των ΗΠΑ. Είναι όμως αποκλειστικά προσανατολισμένη σε αυτήν την εφαρμογή και ήδη κολοσσοί όπως η Apple και Samsung χρησιμοποιούν την δικιά της τεχνολογία.
 
Πως μπορούμε να επενδύσουμε
 
Στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο, συναντούμε πάρα πολλές εταιρίες που υπόσχονται αλματώδη ανάπτυξη. Μετοχές  από όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 
 
Από μικρές ελπιδοφόρες επιχειρηματικές προσπάθειες, μέχρι κολοσσούς όπως η Apple, η IBM, η Microsoft,  με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά σε μέγεθος το ΑΕΠ των περισσότερων χωρών. Ανάμεσά τους και εξαιρετικά κερδοφόροι, πολλά υποσχόμενοι κλάδοι, που φαντάζουν εξωτικοί για τον μέσο έλληνα επενδυτή.
 
Πλέον και στην Ελλάδα κάποιες χρηματιστηριακές δίνουν την δυνατότητα επένδυσης στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Ακόμα και με λίγα χρήματα μπορεί να ξεκινήσει κάποιος. Δεν χρειάζονται εκατομμύρια.
 
Στην εποχή μας, η πρόσβαση στις μετοχές της Wall Street είναι πολύ απλή. Η τεχνολογία επιτρέπει όχι μόνο την on-line παρακολούθηση από τον υπολογιστή μας, αλλά και την εκτέλεση των εντολών σε πραγματικό χρόνο.
 

O ασφαλέστερος επενδυτικός προορισμός.

Toυ Βασίλη Παζόπουλου.
 
Είναι φανερό πως ζούμε στιγμές μεγάλων ανατροπών στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Η περίπτωση της Κύπρου μας έδειξε πως οι συνθήκες επιδεινώνονται συχνά με γρήγορους ρυθμούς. Υπάρχει έντονος προβληματισμός πλέον, για το ποιος είναι ο πιο ασφαλής επενδυτικός προορισμός. 
 
Μια επιλογή που θα πρέπει να εξετάσει κάποιος επενδυτής, είναι σίγουρα ο Καναδάς. Ο τραπεζικός κλάδος του Καναδά θεωρείται ο πρώτος σε ασφάλεια και αξιοπιστία, με βάση τα διεθνή πρότυπα.
Ενδεικτικά, ο γνωστός οργανισμός αξιολόγησης, Moody’s, κατατάσσει το τραπεζικό σύστημα του Καναδά ως τo νούμερο ένα στον κόσμο, όσο αφορά την οικονομική ευρωστία και την ασφάλεια του. Για πέμπτη συνεχή χρονιά, το World Economic Forum, που είναι διεθνώς γνωστό από την σύνοδο του Νταβός, κατατάσσει το τραπεζικό σύστημα του Καναδά ως το αξιολογότερο παγκοσμίως. 
 
Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καμία καναδέζικη τράπεζα ή ασφαλιστική εταιρεία, δεν χρειάστηκε διάσωση από το  δημόσιο. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια σιωπηρή υπόσχεση της κυβέρνησης για προστασία σε περίπτωση κινδύνου. 
Οι τράπεζες λειτουργούν σε καθαρά ολιγοπωλιακές συνθήκες, οι οποίες οδηγούν σε  υψηλά περιθώρια κέρδους καθιστώντας της ισχυρές, Εξίσου ισχυρές όμως είναι και οι μερισματικές αποδώσεις τους. Σημαντικό στοιχείο είναι πως οι καναδικές τράπεζες λειτουργούν κάτω από ένα ιδιαίτερα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, κάτι που τους οδηγεί να υιοθετήσουν συντηρητικές πολιτικές. 
 
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι σοβαροί λόγοι, εκτός του τραπεζικού της συστήματος, για να επιλεγεί ο Καναδάς:
 
Οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον 
Ο Καναδάς έχει το πλεονέκτημα της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού χαρακτηρίζεται μικρό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη αναπτυγμένη χώρα. Το ισοζύγιο πληρωμών παρουσιάζει έλλειμμα, επίσης μικρό. 
Με τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, απολαμβάνει  μεγάλο πλεόνασμα στις εμπορικές συναλλαγές της. Θετικό επίσης είναι το ότι αντιμετωπίζει πολύ μικρό κίνδυνο πληθωρισμού και ανεργίας, δεδομένου ότι η χώρα έχει δικαιωθεί για τα επιλογές της στην νομισματική πολιτική.
Εκτός από σταθερότητα, ο Καναδάς παρουσιάζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης, ο Καναδάς είχε τη μικρότερη κάμψη από οποιασδήποτε άλλη χώρα του G7.
 
Επενδυτικό περιβάλλον  
Αναφέραμε προηγουμένως τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις των τραπεζών. Δεν είναι ο μοναδικός κλάδος που οι εταιρίες του είναι γενναιόδωρες στην μερισματική πολιτική τους. Ειδικότερα, εκτός από τις τράπεζες, οι καναδικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ενέργειας κατατάσσονται στην κορυφή της λίστας των εταιριών να καταβάλλουν τα υψηλότερα μερίσματα, σε σχέση με εκείνες των υπόλοιπων  αναπτυγμένων χωρών.   
Το έδαφος του Καναδά, έχει την τύχη να διαθέτει άφθονες πρώτες ύλες, καθιστώντας την χώρα όχι μόνο αυτάρκη αλλά και σημαντική εξαγωγική δύναμη. Γεωργικά προϊόντα, ξυλεία,  μεταλλεύματα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι κάποια από τα εμπορεύματα που κάνουν την χώρα να πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά. Η αύξηση της τιμής των εμπορευμάτων τα τελευταία χρόνια βοήθησε τον Καναδά. Δεν είναι τυχαίο πως το ειδικό βάρος της χώρας στον δείκτη MSCI World, έχει διπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία. 
Η καναδέζικη οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να διαδραματίζει ακόμα σημαντικότερο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς η χώρα βρίσκεται ήδη σε διαπραγμάτευση για συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με την Ευρώπη, την Ινδία και αναπτύσσει την παρουσία της σε πολλές αναδυόμενες αγορές.    
 
Ο S&P / TSX, ο αντιπροσωπευτικότερος δείκτης του καναδέζικου χρηματιστηρίου, δεν δείχνει να έχει εξαντλήσει την δυναμική ανόδου του. Απέχει αρκετά από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του, σε αντίθεση με τους αμερικάνικους δείκτες που το ξεπεράσανε πρόσφατα. Πάνω από το 75% του δείκτη, αποτελείται από εταιρίες του τομέα της ενέργειας, των πρώτων υλών και του χρηματοοικονομικού κλάδου.
 
Πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Ο Καναδάς υπολογίζεται πως περιέχει στο έδαφος του όσο πετρέλαιο έχει ολόκληρη η Μέση Ανατολή, διασφαλίζοντας  σημαντικά οικονομικά οφέλη για την χώρα. Αυτή την στιγμή είναι η πέμπτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ενέργειας στον κόσμο. Σαν επιπλέον πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, έχει την πολιτική σταθερότητα, που εκτός των άλλων ευνοεί το κρίσιμο ζήτημα του κόστους μεταφοράς. 
 
Ο S & P / TSX στον τομέα της ενέργειας έχει 68 εταιρείες, που προσφέρουν ποικιλία επιλογών, δηλαδή δυνατότητα επιμερισμού του ρίσκου. Μεγάλο πλεονέκτημα σε  σχέση ακόμα και με την αγορά των ΗΠΑ, που κυριαρχείται από την Exxon Mobil, Chevron και άλλες μεγάλες, λιγότερο ευκίνητες εταιρείες.
 
Ο τομέας των ορυχείων
Ο Καναδάς θεωρείται η μεγαλύτερη πηγή ορυκτών στον κόσμο. Έχει στα εδάφη του πολύτιμα μέταλλα, νικέλιο, ψευδάργυρο και ουράνιο. Παρά την υποχώρηση των τιμών τους τον προηγούμενο χρόνο, οι τιμές τους παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα και η αξιοποίηση τους είναι σημαντική πηγή πλούτου για την χώρα. 
 
Υπάρχουν 65 εταιρείες του S & P / TSX στον τομέα. Από τις εξαγωγές του κλάδου  προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της εισροής συναλλάγματος από το εξωτερικό. 
Η καναδέζικη μεταλλευτική βιομηχανία είναι η δίοδος για να επενδύσει κάποιος στις αναδυόμενες αγορές, χωρίς πολιτικό, συναλλαγματικό ή άλλο κίνδυνο.
 
Συνοψίζοντας, ο Καναδάς συνδυάζει ότι θα επιθυμούσε κάθε επενδυτής. Ασφάλεια και αξιοπιστία, ισχυρή παρουσία στις παγκόσμιες εξελίξεις, οικονομική και πολιτική σταθερότητα, μεγάλη επιλογή επενδυτικών λύσεων, ελκυστική μερισματική απόδοση και φυσικά ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης
 
 
 
 
 
 
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS
arriton2
© 2013, arriton.gr