Menu

 

logoidea

Άγης  Βερούτης

Άγης Βερούτης

Είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός με μεταπτυχιακά στην Οικολογική βιομηχανική παραγωγή. Γεννήθηκα το 1964 στο Μιλάνο της Ιταλίας και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία όπου έζησα συνολικά δεκαεφτά χρόνια. Εκεί εργάστηκα ως διοικητικός σύμβουλος στρατηγικής στις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κόσμο, σε κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς στους οποίους περιλαμβάνεται το "Προεδρικό Συμβούλιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη" επί Προέδρου Κλίντον και ως Επισκέπτης Λέκτορας με αντικείμενο την περιβαλλοντικά υπεύθυνη διοίκηση επιχειρήσεων και την Αειφόρο Ανάπτυξη, σε Αμερικανικά πανεπιστήμια και business schools.Στην Ελλάδα επέστρεψα το '99 από νοσταλγία, και προσλήφθηκα ως διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής μιας πολυεθνικής στο χώρο της Υγείας, αναλαμβάνοντας 5 χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Το 2003 ξεκίνησα να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της παροχής υπηρεσιών και του Ίντερνετ. Είμαι μικρομεσαίος επιχειρηματίας.Γράφω και δημοσιεύω τις σκέψεις μου από το 2010, θεωρώντας καθήκον μου να ενημερώσω όσους περισσότερους Έλληνες μπορώ, αναλύοντας κάποια σημαντικά θέματα που έχουν διαστρεβλωθεί, και στηλιτεύοντας τις αιτίες της εξαθλίωσης της μεσαίας τάξης. Κείμενά μου έχουν αναδημοσιευτεί σε περισσότερα από 16.000 blogs..Μου αρέσει να διαβάζω, να γράφω, να ταξιδεύω, να ζωγραφίζω, και να περνάω χρόνο με τη γυναίκα μου και τα τρία παιδιά μου.

Grexit ήδη γίνεται, αλλά όχι όπως νομίζαμε. Toυ Άγη Βερούτη

Η οικονομία καταρρέει, και εκείνοι ψάχνουν πώς να αυξήσουν τους φόρους.

Οι φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλη φορολαίλαπα. Από την περασμένη Παρασκευή η οικονομία βρίσκεται σε μια ακόμα πτωτική μεταβολή κατακλυσμιαίου μεγέθους.

Συνδυαστικά με τη συσσωρευμένη ανασφάλεια των φορολογούμενων, οι τελευταίες εξελίξεις με τα κόκκινα δάνεια και την εκδικητική μεταβολή της ρύθμισης των 100 δόσεων οδηγούν τις ελληνικές επιχειρήσεις στο Grexit.

Ευτυχώς για τις ελληνικές επιχειρήσεις οι γειτονικές χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και τελευταία και η Αλβανία, τούς προσφέρουν Grexit. Διέξοδο δηλαδή από το πλέον τοξικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον ένθεν του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Και έχεις και τον ΠτΔ να δηλώνει πως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα δεν είναι μεγάλος, αλλά απλά δεν βρίσκονται στις σωστές θέσεις ο καθένας. 

Λες και τους πληρώνει από την τσέπη του! Λες και δεν είμαστε πρώτοι στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά στην Ευρωζώνη! 

Αυτά δηλώνει υψηλότερα αμειβόμενος και από τον Ομπάμα, πρόεδρος μιας μικρής χρεοκοπημένης χώρας, όπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι της παραγωγικής οικονομίας πληρώνουν με τους φόρους τους την διαβίωση για το σύνολο των υπόλοιπων 8,5 εκατομμυρίων Ελλήνων.

Είναι ξεκάθαρο πως κανείς από το οικονομικό επιτελείο δεν αντιλαμβάνεται πώς λειτουργεί η οικονομία. Ή και αν δεν δουλεύει όπως εκείνοι θα ήθελαν να δουλεύει, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!

Εμμονικοί και ανεγκέφαλοι, δεν αντιλαμβάνονται ότι αν μια από τις 215.000 επιχειρήσεις που έχουν επιβιώσει έως τώρα, εκ των 450.000 που υπήρχαν πριν από τα 7 χρόνια κρίσης, στριμωχτεί στον τοίχο με την φορολαίλαπα, δεν θα γυρίσει στο πλευρό για να πεθάνει! Θα αντιδράσει για την επιβίωσή της!

Θα σηκωθεί να φύγει να πάει 200 χιλιόμετρα πιο πέρα, όπου δεν θα έχει capital controls, θα έχει πρόσβαση σε δανεισμό, θα έχει λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερη διαφθορά, και το κυριότερο, λιγότερους φόρους, και χωρίς κρατική εγκληματική οργάνωση τύπου ΟΑΕΕ να καταδιώκει τους μικρομεσαίους.

Η μαζική έξοδος όποιων επιχειρήσεων επέζησαν του κρατικού διωγμού ως τώρα, είναι νομοτελειακή. Εκτός αν κλείσουν τα σύνορα, όπως στη Βόρεια Κορέα.

Σταθερά μετατρέπουν τη χώρα σε οικονομία καφενέδων και σουπερμάρκετ, μέχρι να καταρρεύσουν και αυτά από έλλειψη φόρων καθώς η παραγωγική οικονομία είναι η μόνη που πληρώνει φόρους, και όταν μετακομίσει όλη εκτός Ελλάδος, οι προσοδιούχοι της κρατικής οικονομίας θα πληρώνονται με φωτοτυπίες και υποσχετικές.

Πάμε άλλη μια μπας και το καταλάβει κανείς από τους μαρξιστές οικονομολόγους:

- την Δευτέρα το κρατικό ταμείο έχει μέσα 1.000 ευρώ
- την Τρίτη το κράτος προσλαμβάνει κάποιον υπάλληλο με μισθό 10 δισ. ευρώ το μήνα, και κρατήσεις 100%
- την Τετάρτη το κράτος πληρώνει τον μισθό στον νέο υπάλληλο 10 δισ., και του κρατάει το 100% του μισθού για τις κρατήσεις του 
- 10 δισ. έξω και 10 δισ. μέσα, δίνει σούμα 0 ευρώ στο ταμείο
- την Πέμπτη το κρατικό ταμείο θα έχει πάλι μέσα μόνο 1.000 ευρώ!

Φόρους πληρώνει μόνον η Παραγωγική Οικονομία!

Για όποιον αμείβεται από το κράτος, ο φόρος είναι απλώς μείωση της αμοιβής του!

Μπορεί οι υπηρεσίες που παρέχουν μια μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων να είναι ανεκτίμητες, όπως πχ να σώζουν ζωές σε ένα κρατικό νοσοκομείο, αλλά πλούτο πάντως δεν παράγουν! 

Όταν το καταλάβουν αυτό οι ιδιοφυΐες του καθεστώτος, θα είναι ήδη πολύ αργά.

Αντί να κάνουν οτιδήποτε περνάει από το χέρι τους να διευκολύνουν την δημιουργία νέου πλούτου από περισσότερους Έλληνες, προσπαθούν να πάρουν όσο δυνατόν παραπάνω από όσον πλούτο έχει απομείνει, και να τον δώσουν στο κράτος για να τον σπαταλήσει.

Από την άλλη δεν μοιάζει να έχουν και πολύ καιρό μπροστά τους, 

Ίσως και να είναι καλύτερα έτσι.

Άλλωστε σε 10 μόλις μήνες έσπειραν τον οικονομικό όλεθρο σε μια καταπονημένη κοινωνία που είχε αρχίσει να ανακάμπτει έστω και αναιμικά. Βασισμένοι σε απανωτά συνειδητά ψέμματα.

Βέβαια μια συμμαχία των προθύμων ακροδεξιών και των νεόκοπων γραφικών μαζί με τους ψεύτες, μπορεί να δώσει ζωή σε ένα σχήμα που όσο επιβιώνει στην εξουσία, τόσο σκοτώνει τη χώρα.

Άλλωστε το είπε και ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός, προφανώς εννοώντας την ελληνική κοινωνία: 

Ή θα τους τελειώσουμε, ή θα μας τελειώσουν.

Ως τώρα πάντως τελειώνουν εκείνοι την κοινωνία.

Ακολουθείστε τον Αγη Βερούτη στο twitter @Agissilaos
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

capital.gr

Mνήμη και Τιμή στα χιλιάδες θύματα του ΟΑΕΕ. Toυ Άγη Βερούτη

Μνήμη και Τιμή στους χιλιάδες Έλληνες που έπεσαν θύματα της κρατικής εγκληματικής οργάνωσης του ΟΑΕΕ μαζί με τις οικογένειές τους.

Μνήμη και Τιμή σ’ εκείνους που έπεσαν θύματα της ρατσιστικής επίθεσης του κράτους και του κρατισμού, ενάντια στην παραγωγική οικονομία.

Μνήμη και Τιμή στα θύματα της απόγνωσης, του διωγμού, της παράφορης και αναίτιας προσωπικής καταδίωξης του κρατισμού, που τόλμησαν μόνοι τους να βγάλουν το βιός τους αντί να προσκολληθούν σ’ ένα πολιτικό γραφείο να διοριστούν κρατικοδίαιτοι.

Μνήμη και Τιμή στα χιλιάδες θύματα της εσωτερικής υποτίμησης που κατέστρεψε οικογένειες και έκλεισε μαγαζιά και σπίτια για να πληρώνει ακατέβατα 1,1 δισ. στα ταμεία πενηντάρηδων συνταξιούχων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, κάθε χρόνο σε όλα τα 6 χρόνια της κρίσης.

Μνήμη και Τιμή σε εκείνους που αντέχουν ακόμα, παρά την κατασυκοφάντησή τους στην κοινωνία, χωρίς απόδειξη για πλημμελήματα που τους καταλογίζουν, σε ευθεία παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και της Μάγκνα Κάρτα που κατοχύρωσε τα νομικά δικαιώματα των μη-σκλάβων εδώ και 1000 χρόνια.

Μνήμη και Τιμή στους χιλιάδες που πέθαναν άρρωστοι, κατατρεγμένοι και αβοήθητοι, ενώ το κράτος τους αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτό που χαρίζει ανερυθρίαστα στους λαθρομετανάστες επί τη εμφανίσει: την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ντροπή σε όσους τους κορόιδεψαν ότι θα διορθώσουν τις αδικίες του κάθε προηγούμενου, σε όσους τους κατασυκοφάντησαν, σε όσους τους διώκουν.

Ντροπή στο κράτος που εφαρμόζει τον κατάπτυστο νόμο της δικτατορίας του 1967, που ποινικοποιεί μη-καταβολή εισφορών αυτασφάλισης, και συνεχίζει να συλλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ, εκ των οποίων συχνά τα μισά αφορούν παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δεν έλαβαν.

Η εγκληματική οργάνωση που λέγεται ΟΑΕΕ κάποια στιγμή πρέπει να βρεθεί προ των ευθυνών της. Δεν είναι τυχαίο ότι το διοικητικό συμβούλιο της εν λόγω οργάνωσης έχει νομοθετημένο το ακαταδίωκτο από την προηγούμενη βουλή!

Την περασμένη Τετάρτη 29/4 ήταν η δίκη του ΟΑΕΕ στην Ευελπίδων με ενάγοντα το ΙΝ.ΚΑ. που πήρε αναβολή για το Φεβρουάριο του 2016.

Της κρατικής εγκληματικής οργάνωσης που εκβιάζει κατεστραμμένους μικροεπιχειρηματίες για €5400 το χρόνο, αδιαφορώντας αν αυτά είναι το συνολικό τους εισόδημα, με το οποίο ταΐζουν την οικογένεια τους. Για τις ίδιες παροχές που ο ΟΓΑ χρεώνει 670 ευρώ το χρόνο!

Τους κατάσχει σπίτια και λογαριασμούς, γιατί αποφάσισε ότι θα τους δώσει θέλουν δεν θέλουν σύνταξη όταν φτάσουν 65-70, αλλά σε περίπτωση που δεν είναι ενήμεροι όταν είναι να βγουν στη σύνταξη, δεν θα τους δώσει τίποτα ακόμα και αν έχουν πληρώσει 30 χρόνια εισφορές.

Ο ΟΑΕΕ είναι κρατική εγκληματική οργάνωση που στους ίδιους παραπάνω απαγορεύει την πρόσβαση στο σύστημα υγείας αν έχουν οφειλές προς αυτόν, αλλά χρεώνει την παροχή της υπηρεσίας που τους απαγόρευσε να λάβουν.

Ο ΟΑΕΕ είναι η επιτομή του μαφιόζικου κρατισμού. Λειτουργεί με νομικό σκεπτικό της δικτατορίας του Μεταξά και της δικτατορίας του Παπαδόπουλου και με την σύμφωνη γνώμη όλων των ενδιάμεσων κυβερνήσεων.

Είναι μια χαίουσα πληγή στα πλευρά της ελληνικής ρατσιστικής δημοκρατίας.

Είναι η προσωποποίηση του Απαρτχάιντ μέσα στο θώκο της Ευρώπης των Λαών.

Της Ελλάδας της Αριστεράς που εξαιρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες από το νόμο Κατσέλη.

Η "αριστερή" ηγεσία του ΟΑΕΕ πήρε αναβολή να συνεχίσει το διωγμό όσο μπορεί παραπάνω, λίγους μήνες ως τον Φεβρουάριο του 2016. Εκατοντάδες ακόμη κατεστραμμένες ζωές στον Μολώχ του ελληνικού ρατσιστικού κρατισμού.

Έξω από τα δικαστήρια μέτρησα πάνω από 300 κατεστραμμένους απ’ τη μαφιόζικη τακτική του κράτους. Αυτούς που η "δήθεν" αριστερή κυβέρνηση που νοιάζεται για τους αδικημένους, στρίμωξε κάτω στο τσιμέντο να τους λιώσει.

Υπόσχονται οι υπουργοί της ότι όποιος δεν έχει λεφτά να μπει στη ρύθμιση θα τον λιώσουν!

Τον λιωμένο!

Την ίδια στιγμή ο ΟΑΕΕ προσφέρει δωρεάν παιδική κατασκήνωση στους υπαλλήλους του, από το αίμα και τις σάρκες των ελεύθερων επαγγελματιών που καταβροχθίζει, δήθεν για να τους παρέχει σύνταξη κάποια στιγμή....

Μνήμη και Τιμή σε εκείνους ακόμα που θα πέσουν νεκροί κάτω από τη μπότα του κρατισμού του ΟΑΕΕ, ώσπου να ξυπνήσουν και να κινηθούν ομαδικά, οργανωμένα και μαζικά εναντίον του με τον νόμο και με το Σύνταγμα, ώστε να τον κλείσουν, όπως πρέπει σε όλα τα σύμβολα του ρατσισμού και της αδικίας.

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο τουίτερ: @Agissilaos

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  '; document.write(''); document.write(addy_text81710); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τ κείμενο δημοσιεύτηκε και στο capital.gr

Η τέλεια καταιγίδα ή άλλο ένα μπουρίνι;Toυ Άγη Βερούτη.

Η συγκυβέρνηση έχει διώξει οριστικά εκλογικώς εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που τσάκισε οικονομικά με τα χαράτσια του Βενιζέλου σε σπίτια, αυτοκίνητα και καύσιμα, περί τα 4.000.000 να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως και το 1.000.000 που βρέθηκαν άνεργοι ως αποτέλεσμα αυτής της φορολογικής βαμπιρικής αφαίμαξης.

Το φορολογικό μακελειό, που έγινε ως ελληνική επιλογή “ισοδύναμων μέτρων” αντί των Μνημονιακά συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων στον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Οικονομίας, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του 30% του Ελληνικού ΑΕΠ, με τα παραπάνω αποτελέσματα.

Κατόπιν, με την εμμονή στη συνεχή ληστεία του ΤΕΒΕ και τα αναίτια τέλη επιτηδεύματος στα μπλοκάκια, έσπασαν τη... σπονδυλική στήλη των μικρομεσαίων, βγάζοντας άλλους 400.000 εκτός συστήματος.

Με τις κατασχέσεις λογαριασμών, κατασχέσεις ακινήτων και με την "Τειρεσία Α.Ε." τσάκισε ό,τι είχε απομείνει από τη μεσαία τάξη και τις μικρές επιχειρήσεις των 3-9 ατόμων, βγάζοντας 2.500.000 νοικοκυριά με καθυστερημένες οφειλές προς το κράτος, εκτός συστήματος.

Ποιος μένει; Αλήθεια, ποιος;

Δεν μπορεί να περιμένει κανείς, από εκείνους που σκότωσε οικονομικά, να τον συγχωρέσουν στην κάλπη. Ούτε με το φόβο του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί, δεν έμεινε κάτι να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κανέναν, πλην των γιγα-ιδιοκτητών (με ακίνητα άνω των €30 εκατομμυρίων σε εταιρείες) που δεν πληρώνουν σήμερα το χαράτσι βάσει νόμου Στουρνάρα.

Οι πρώην ψηφοφόροι της συγκυβέρνησης είναι οικονομικά νεκροί, και οι νεκροί δεν φοβούνται...

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, εκτός από τα πισωγυρίσματα της κυβέρνησης, για την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, κύρια συνευθύνη έχει η Τρόικα (και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.)

Ενώ η Τρόικα είχε όλο το χρόνο και τις ευκαιρίες να προστατεύσει την εφαρμογή των αλλαγών που θα έκαναν τη χώρα βιώσιμη στην παγκόσμια οικονομία, εφαρμόζοντας την τακτική pay-as-you-go, ενέδωσε στις σκανδαλώδεις πρακτικές της κυβέρνησης για τη διατήρηση της πελατοκρατίας, επικεντρώνοντας την προσοχή της μόνο στο επίπεδο ισοσκελισμού των προϋπολογισμών μέσω υπερφορολόγησης, άσχετα αν αυτό δεν έλυνε ουσιαστικά το πρόβλημα της μη-ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά το ενέτεινε.

Η Ελλάδα, παρά τα πέντε χρόνια Μνημονίων, εξακολουθεί να παραμένει μια οικονομικά μη-βιώσιμη χώρα με μηδενικές επιδόσεις στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας, και υπέρογκο χρέος συγκριτικά με τις δυνατότητες της οικονομίας να το εξυπηρετεί χωρίς να αναπτύσσεται.

Στα μεγάλα ζητήματα, η Τρόικα, πιθανότατα με εντολή Μέρκελ, έκανε τα στραβά μάτια:

1. Στο Ασφαλιστικό αποδέχθηκε τη διαχειριστική λογική των κ.κ. Κουτρουμάνη και Λοβέρδου, που δεν βάζει τέλος στην κακοδαιμονία του αναδιανεμητικού συστήματος συνταξιοδότησης, καλώντας 2,5 εκατομμύρια εργαζομένων να πληρώνουν με τις εισφορές τους 3 εκατομμύρια συνταξιούχων με 4,3 εκατομμύρια συντάξεις.

2. Αποδέχθηκε τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο έγιναν οι ελάχιστες αποκρατικοποιήσεις.

3. Δεν πίεσε για τον εξορθολογισμό και το νοικοκύρεμα της δημόσιας διοίκησης, με την πάταξη της διαφθοράς που έχει διαγνωστεί εξ αρχής.

4. Αντί να προστατεύσει τον ιδιωτικό τομέα που καταστράφηκε κατά το ήμισυ από τις πρακτικές απομύζισης της παραγωγικής οικονομίας, αποδέχθηκε το ΕΣΠΑ να χρηματοδοτήσει την ψηφοθηρία, σπαταλώντας πολύτιμους πόρους επιδοτώντας επιδοματικές λογικές “τύπου” ΣΥΡΙΖΑ.

Η Τρόικα, τώρα, από την μια πλευρά συγχαίρει την κυβέρνηση που δήθεν πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα (εξαθλιώνοντας τη μεσαία τάξη της χώρας), ενώ από την άλλη ανακαλύπτει τελευταία στιγμή το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και ‘16. Αυτό το οποίο προκλήθηκε σε σημαντικό βαθμό από τις δικαστικές αποφάσεις της αναδρομικής επιστροφής των περικοπών σε "Ένστολους" και την αναπροσαρμογή του Μισθοδικείου σε "Δικαστικούς", που είναι γνωστό εδώ και μήνες.

Πιθανολογούμενης της πρόθεσης παραδειγματισμού της Ελλάδος από το Βερολίνο, (που είναι η φτηνότερη λύση) για την αποφυγή δυσκολότερων καταστάσεων εκ των Γάλλων (Λεπέν), Ιταλών (Μπέπε Γκρίλιο), Ισπανών (Ποδεμός) και Ιρλανδών (Σιν-Φέιν) εταίρων, πιθανή επίλυση της παρούσας διελκυστίνδας με την Τρόικα, αν δεν είναι απλά θέατρο, μπορεί να έλθει από δύο μεριές μόνον:

1. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν δηλώσει στήριξη για εκλογή ΠτΔ με συμφωνία για βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο-Οκτώβρη του ΄15, ώστε να σκάσει η βόμβα στα χέρια της σημερινής κυβέρνησης, και στις επερχόμενες εκλογές να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όμως την πολιτική ωριμότητα για να το δει, πόσω μάλλον να το κάνει.

Βέβαια, ακόμα και αν το κάνει, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ένα ακόμη προσχηματικό κώλυμα κατόπιν από την Τρόικα, που μπορεί να είναι η εκ νέου απαίτηση συνυπογραφής του νέου Μνημονίου 2015-2016 από τον ΣΥΡΙΖΑ.

2. Από τις ΗΠΑ, με ωμή παρέμβαση στα της ΕΕ υπέρ της Ελλάδος, ως έκανε επί Γκάιτνερ. Διατηρώ αμφιβολίες αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πλέον αποθέματα εξωστρέφειας για να κάνει κάτι τέτοιο, μετά την συντριβή των Δημοκρατικών και στις δύο Αμερικανικές βουλές (Κογκρέσο και Γερουσία.)

Καμία σημερινή συγκυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει από τη βουλή την μείωση των μελλοντικών συντάξεων κατά 20% όσο ακόμα αναπνέει ο Παραγωγικός Τομέας, και άρα μπορεί δυνητικά να ξανασφαχτεί, για να ταϊστούν με φρέσκιες συντάξεις νεότητας τα 40χρονα και 50χρονα πελατάκια της Κομματικής Ανικανοκρατίας.

Ακόμα και όταν εκείνα πλέον ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ...

Από την άλλη πλευρά, οι λαμβάνοντες τις κρίσιμες αποφάσεις ως τώρα, ίσως βλέπουν μια ευκαιρία για να βοηθήσουν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντας την κυβίστησή του δια της συνεργασίας.

Η τέλεια καταιγίδα, ή άλλο ένα μπουρίνι;

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

To κείμενο δημοσιεύτηκε και στο capital.gr

Γράμμα από έναν δικαστή. Του Άγη Βερούτη

Άκουσα προχθές μια ελληνική σουρεαλιστική ιστορία, όπου ένας πολύπαθος πατέρας πήγε σε μια εκπομπή για να εγκαλέσει τον πρώην Υπουργό Υγείας Λοβέρδο, διότι ο γιος του που έπαθε ατύχημα και έμεινε το παιδάκι 100% ανάπηρο, δεν παίρνει έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ για να κάνει κάποια θεραπεία στο εξωτερικό.
 
Ο πατέρας πήγε δικαστικά και κέρδισε πρωτόδικα, ενώ ο ΕΟΠΥΥ κατοπιν έκανε έφεση. Το θέμα είναι πως ώσπου να εκδικαστεί η Έφεση το παιδάκι μπορεί να έχει πεθάνει.
 
Ο υπάλληλος του ΕΟΠΥΥ έκανε την έφεση διότι έτσι πιστεύει πως του επιβάλλει η γραφειοκρατία, και ακόμα και ο κ. Υπουργός ή και ο διοικητής του ΙΚΑ δεν μπόρεσαν να παρακάμψουν τη διαδικασία, παρότι προσπάθησαν, προκειμένου να φύγει εγκαίρως και να σωθεί το παιδάκι.
 
Διερωτώμαι: γιατί δεν εκδικάζεται η έφεση αύριο; Το νοσηρό της υποθέσεως δεν είναι μόνο η διαδικασία του ΕΟΠΥΥ αλλά και η αρνησιδικία της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
 
Ακόμη και αν κάποιος πρόκειται να πεθάνει σε λίγες μέρες ή μήνες, η δικαιοσύνη παίρνει χρόνια στην Ελλάδα. Αυτό είναι το σκάνδαλο. Δεν είμαι βέβαιος αν υπάρχει σχετική διαδικασία όμως για να ενημερώσει τη Δικαιοσύνη κάποιος πως η υπόθεση του είναι θέμα ζωής και θανάτου.
 
Εγκαλώ λοιπόν με τη σειρά μου την Ελληνική Δικαιοσύνη, να δικάσει την υπόθεση αυτή αύριο!
 
Η λύση δεν είναι να παρακάμπτουμε τη Δικαιοσύνη, ούτε να λυγίζουμε τους κανόνες, αλλά να τους εφαρμόζουμε σε αληθινούς χρόνους.
 
[Στο παραπάνω σκεπτικό μου έλαβα ηλεκτρονικό μήνυμα από έναν δικαστή.
 
Παρουσιάζει μια λίγο διαφορετική προοπτική του θέματος, που αξίζει να την δούμε.
 
Το παραθέτω αυτούσιο, προστατεύοντας την ταυτότητά του, όμως, ως είμαι ηθικά υποχρεωμένος. Πιστεύω ότι έχει ουσία αυτό που λέει...]
 
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΙΚΑΣΤΗ:
 
Με όλο το σεβασμό, [αυτό που γράφεται παράπανω είναι] από τα πλέον ατυχή παραδείγματα για την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης από τους δικαστές (γιατί δεν οφείλονται όλες οι καθυστερήσεις στους δικαστές).
 
Στάνταρ διαδικασία δεν σημαίνει και σωστή διαδικασία.
 
Αν και μάλλον δεν αφορά την συγκεκριμένη υπόθεση (υποθέτω ότι ο πατέρας του παιδιού προσέφυγε στο δικαστήριο και όχι το ανάποδο), ξέρετε όλοι όσοι θέλετε αύριο η δικαιοσύνη να λύσει την υπόθεσή σας, πόσες υποθέσεις δεν θα έπρεπε καν να φορτώνουν τα πινάκια γιατί π.χ. η λεγόμενη ενδοστρεφής δίκη (δυνατότητα του ΙΚΑ να στραφεί εναντίον του εαυτού του), η οποία καταργήθηκε για ένα χρόνο σχεδόν, επανήλθε δριμύτερη;
 
Δηλαδή, αν δικαιωθεί ένας ασφαλισμένος ενώπιον της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του ΙΚΑ (όργανο του ΙΚΑ), μπορεί ο Προϊστάμενος του ΙΚΑ (άλλο όργανο του ίδιου Οργανισμού), να αμφισβητήσει την απόφασή της ΤΔΕ και να προσφύγει στα δικαστήρια;
 
Επίσης στις φορολογικές διαφορές, όταν μόνο με την άσκηση της προσφυγής αναστέλλεται το 50% (παλαιότερα το 90%) του προστίμου, και όταν η προσφυγή κόστιζε μέχρι το 2008 4,5€ (καφές και μπουγάτσα πολύ πιο ακριβά) και έως το 2010 25€, ξέρετε κανέναν που δεν θα προσφύγει στα δικαστήρια, ακόμη και αν ξέρει ότι τελικά θα το χάσει γιατί όντως παρανόμησε;
 
Επίσης, με πρόσφατη διάταξη, προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια που απορρίπτεται για τυπικούς λόγους, μπορεί να ξανασκηθεί παραδεκτώς;
 
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Έχεις φάει στο κεφάλι ένα πρόστιμο, χάνεις την προθεσμία των 30 ημερών (αν είναι φορολογική η διαφορά), την ασκείς όποτε γουστάρεις, σου απορρίπτεται ως εκπρόθεσμη (τυπικός λόγος) και την ξανασκείς άνετος και ωραίος, έχοντας παρακάμψει, με τις ευλογίες της νόμου, την προθεσμία.
 
Κατέληξε η φορολογική προθεσμία (που μας καίνε και οι φορολογικές και η αλήθεια είναι ότι έχουν ξεστοκάρει τα δικαστήρια από αυτές) να είναι απρόθεσμη.
 
Θα ξαναγεμίσουμε φορολογικές; Φυσικά!
 
Αλλά δεν πειράζει, γιατί οι δικαστές την άλλη μέρα πρέπει να την έχουν βγάλει.
 
Γιατί θα φταίνε αυτοί...
 
Γιατί οι 300 υποθέσεις που χρεώνονται τον χρόνο είναι λίγες, πολύ λίγες.
 
Καλή σας ημέρα.
 
Πείτε ό,τι θέλετε για την λειτουργία της δικαιοσύνης, αλλά το συγκεκριμένο σας παράδειγμα ήταν ατυχέστατο. Για την ακρίβεια αποδυναμώνει την κριτική στην δικαιοσύνη (αυτήν που έχει νόημα, που έχει να προσφέρει και που δεν ασκείται μόνο και μόνο γιατί όλοι χρειαζόμαστε έναν σάκο για να ξεσπάσουμε).
 
[...]
 
Και όταν νομοθετούνται όλα αυτά τα "αναβλητικά", οι δικαστές μια χαρά φωνάζουν, αλλά δεν είναι εκεί κανένας δημοσιογράφος να τα [προβάλει] γιατί δεν είναι "πιασάρικο θέμα".  Τα αναδρομικά τους είναι...
 
 
Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Το κείμενο δημοσιεύτηκε και στο capital.gr
 
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS
arriton2
© 2013, arriton.gr