Menu

 

logoidea

Γιατί ψηφίζει κανείς Χρυσή Αυγή; Της Εύας Κουκή.

Νομίζω ότι αυτή είναι η ερώτηση που έχουμε στο μυαλό μας οι περισσότεροι (ευτυχώς ακόμα) τον τελευταίο καιρό. Γιατί ψηφίζει κανείς ακόμα Χρυσή Αυγή; Είναι φασίστας ή όχι; Ψηφίζει από αγανάκτηση ή όχι; Μετά από αρκετή σκέψη και χωρίς να έχω πρόθεση να δικαιολογήσω κάποιον ή κάτι –κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να δικαιολογείται για κάτι που έχει αποφασίσει– καταλήγω σε τρία πιθανά σενάρια, βάσει των οποίων πιθανολογώ πως κάποιος ψηφίζει Χρυσή Αυγή. Ακόμα.

Πρώτον, υπάρχει η πιθανότητα να είναι κάποιος συνειδητά νεοναζί. Μιας και εκπρόσωποι αυτού του κόμματος έχουν δείξει τις φιλοχιτλερικές τους προτιμήσεις, κάποιοι ψηφοφόροι μπορεί να είναι πράγματι νεοναζί. Κοίτα να δεις που αυτή είναι και η πιο «έντιμη στάση». [Τι ειρωνεία να γράφω τις προηγούμενες λέξεις δίπλα στον «φιλοχιτλερισμό»].

Δεύτερον, υπάρχει η πιθανότητα να είναι κάποιος φασίστας. Ναι, κάνω μια διάκριση μεταξύ φασίστα και νεοναζί. Με τόση έλλειψη ιστορικών γνώσεων που έχουμε σε αυτήν την χώρα, δεν είναι καθόλου απίθανο κάποιος να μην ξέρει και πολλά για τον ναζισμό. Θα ξέρει τον Χίτλερ, θα έχει ακούσει για το ολοκαύτωμα. Σύμφωνοι. Αλλά ως εκεί. Απ’ αυτά δεν συνάγεται πως έχει τις ιστορικές γνώσεις που θα τον οδηγήσουν σε κριτική σκέψη και συλλογιστική για να επιδοκιμάσει (!) ή να αποδοκιμάσει το ναζισμό. Και στην τελική, δεν τον νοιάζει ο ναζισμός και οι (τραγικές) συνέπειές του. Του φτάνει που βλέπει το «σκέρτσο και το νάζι» της ΧΑ. Του αρέσει η «μαχητικότητά»  και η πρακτικές της. Γουστάρει. Και ψηφίζει. Κι έτσι , ουσιαστικά, επιδοκιμάζει μια φασιστική ιδεολογία.

Τρίτον, υπάρχει η πιθανότητα να ψηφίσει κάποιος ΧΑ όντας μέσα στο συλλογιστικό σχήμα: «είμαι πρόβατο (δεν το πιστεύω βέβαια, δεν το ξέρω καν) και θέλω να ψηφίσω τους λύκους για να φοβηθούν οι τσοπάνηδες. Έχω αγανακτήσει και βρήκα επιτέλους κάτι να με εκφράσει. Κάτι που σπάει το κατεστημένο». Από αγανάκτηση, σερβιρισμένη ωραιότατα με έλλειψη ιστορικών γνώσεων και γαρνιτούρα την παντελή έλλειψη κριτικής σκέψης, δίνει κάποιος την ψήφο του στη ΧΑ. Δεν έχει σκεφτεί, όμως, πως αν ποτέ ερχόταν στην εξουσία η ΧΑ, θα τον «έβγαζε από τη μέση»  με την παραμικρή διαφωνία που μπορεί να είχε μαζί της.

Δεν ξέρω, πραγματικά, ποιο σενάριο από τα παραπάνω είναι το χειρότερο.  Και δεν ξέρω αν έχει και σημασία. Άλλωστε, με το να δώσεις την ψήφο σου στη ΧΑ, έχεις επιτελέσει ήδη μια πράξη, το σκεπτικό της οποίας στερείται ανθρωπιάς, γνώσης, κρίσης. Δεν είναι, όμως, μόνο η ΧΑ. Πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι πολλά ακροδεξιά κόμματα έχουν ανεβασμένα ποσοστά (τα οποία συνεχίζουν να ανεβαίνουν) σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πράγμα που κάνει την «ενωμένη Ευρώπη» να μοιάζει με ουτοπία περισσότερο από ποτέ. Η Ευρώπη φαίνεται πως ξεχνάει την ταυτότητα και την ιστορίας της, τον ανθρωπισμό και τις ιδέες για τις οποίες πάλεψαν κάποιοι, κάποτε. Ως γηραιά ήπειρος, θα έπρεπε να είναι πιο σοφή.

                Εύα Κουκή, φιλόλογος & μεταπτυχιακή φοιτήτρια Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ

Άρρητος

Εγώ, ο Άρρητος.

Ιστότοπος: arriton.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

0
τους όρους και τις συνθήκες.
επιστροφή στην κορυφή
arriton2
© 2013, arriton.gr