Menu

 

logoidea

Διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.Του Δημήτρη Στεργίου.

Την Πέμπτη 20 Μαρτίου παρακολούθησα στη Θεσσαλονίκη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου την εξαιρετική ημερίδα με θέμα «Η Θεσσαλονίκη Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης». Σκοπός της ήταν η προβολή των προσπαθειών της διεθνοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης στη συμπρωτεύουσα με την υποδοχή φοιτητών από την παγκόσμια «δεξαμενή».

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν, μεταξύ άλλων, το British Council, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Navarino Network. To τελευταίο, αποτελεί μία Βορειοελλαδίτικη πρωτοβουλία η οποία υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Παντείου πανεπιστημίου κ. Δημήτριου Κερίδη, δραστηριοποιείται σε πολλαπλούς τομείς με άξονα την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης», με εισηγητές την κ. Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργό, τον κ. Γιάννη Μπουτάρη, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο, Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και τον κ. Κωνσταντίνο Τσοτσουμάνο, Αναπληρωτή Πρόεδρο το Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων. Συντονιστής ο κ. Κερίδης.

Δυστυχώς, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις μου επέτρεψαν να παρακολουθήσω μόνο το απογευματινό μέρος της εκδήλωσης, κατά τη διάρκεια του οποίου ακούστηκαν ιδιαίτερα αξιοσημείωτες προσεγγίσεις, μια επιλογή των οποίων παραθέτω στη συνέχεια.

Στη Μεγάλη Βρετανία 1 στους 4 φοιτητές ανώτατης εκπαίδευσης προσέρχεται εκτός των συνόρων, με την Ελλάδα να ανήκει στο top 5 των «supplying countries»!

Στη χώρα μας δεν υφίσταται συντεταγμένη προσπάθεια προσέλκυσης αλλοδαπών φοιτητών υπό τη μορφή εθνικού φορέα.

Βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση νέων φοιτητών είναι η δυνατότητα της ελληνικής κοινωνίας να υποδεχτεί τη διαφορετικότητα (welcome diversity).

Η διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης προϋποθέτει βαριές πολιτικές επιλογές. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ η δυνατότητα φοίτησης ανέρχεται σε 4.450 φοιτητές, τελικά με τις τελικές κρατικές παρεμβάσεις (υπεράριθμοι εισακτέοι, κοινωνική πολιτική μεταγραφών) φοιτούν 8.000!

Υφίσταται ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου λειτουργίας. Τα περισσότερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα λειτουργούν ακόμα χωρίς Οργανισμό λειτουργίας. Για να επιτευχθεί η διεθνοποίηση πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ανώτατης εκπαίδευσης. Η «Έξοδος στις Αγορές»  προϋποθέτει και σωστό management

2 καίριες προϋποθέσεις για την επίτευξη ανταγωνιστικότητας στην ανώτατη εκπαίδευση: διάθεση μέσων, πόρων και προσωπικού και αυτοδιοίκηση των Ιδρυμάτων.

Οι μέσες λύσεις δεν είναι ποτέ οι σωστές.

Τομείς δραστηριοποίησης: διεθνής προβολή, διοικητική μέριμνα (στέγαση, ασφάλεια), ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών (κίνητρο, value for money), γλώσσα, χρηματοδότηση και τέλος αλλά όχι τελευταίο· Στρατηγική δέσμευση (Long Term Commitment).

Η παιδεία δεν είναι δαπάνη είναι επένδυση και το «κάρο» εξόδου από την κρίση.

Εσωστρέφεια σημαίνει «κλείνω», «κλείνω» σήμερα σημαίνει «πεθαίνω».

Αντί επιλόγου, παραθέτω μια πρόταση της εκπροσώπου του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου: «Παρόλο που υπάρχουν περιορισμοί, δεν μπορείς να επιτύχεις πολλά εάν επικεντρωθείς σε αυτούς. Επικεντρώσου στα δυνατά σου σημεία».

*Ο Δημήτριος Στεργίου είναι Αξιωματικός Αεροπορίας Στρατού

Δημοιεύτηκε και στο protagon.gr

Άρρητος

Εγώ, ο Άρρητος.

Ιστότοπος: arriton.gr
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

0
τους όρους και τις συνθήκες.
επιστροφή στην κορυφή
arriton2
© 2013, arriton.gr